Het kopen van stemmen vraagt verkiezingen om transparantie

Samen met meldingen van politiek geweld, twijfels over de financiering van campagnes, stemmen die gekocht worden en fouten in de kiezerslijsten bevuilt het vandaag de dag de Colombiaanse situatie slechts enkele dagen voor de regionale verkiezingen.

President Juan Manuel Santos drong zelf gisteren aan de burgers bedachtzaam te laten stemmen en oneerlijke kandidaten aan de kaak te stellen.

In een toespraak vanuit Casa Nariño, het presidentiële hoofdkwartier, erkende Santos dat het kopen van stemmen de transparantie van de peilingen bedreigt.

“De meest dringende oproep die we kunnen maken voor de burgers is om juist te stemmen, op zoek naar de beste kandidaat, de “schoonste” mensen, zodat hun stad of gemeente goede leiders krijgt,” benadrukte hij.

Op 25 oktober kiest het volk voor de gouverneurs van de 32 departementen, de burgemeesters en raadsleden.

Santos zei, dat hij de klachten heeft gehoord over dat er deze dagen veel geld in omloop is voor de verkiezingen. Hij deed een oproep aan de kiezers om melding te geven van wanneer zij deze beïnvloeding van de verkiezingen zien.

Intussen heeft de verkiezingswaarnemingsmissie (Misión de Observación Electoral – MOE) zijn bezorgdheid geuit  over de afwezigheid van transparantie in de financiering van de campagnes van de kandidaten.