Het nieuwe bankbiljet van 50.000 pesos in circulatie

Vrijdag is het nieuwe bankbiljet van 50.000 pesos officieel geïntroduceerd en in circulatie gebracht door de nationale bank van Colombia.

De officiële ceremonie van het nieuwe biljet vond plaats in Santa Marta en brengt een eerbetoon aan Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez.

Gabriel García Márquez (Aracataca, 6 maart 1927 – Mexico, 17 april 2014), is de grootste schrijver in de Colombiaanse geschiedenis en winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij kreeg de onderscheiding in 1982, vijftien jaar na het verschijnen van zijn bekendste roman, Honderd jaar eenzaamheid. Op het biljet staat de schrijver gepositioneerd uit een passage uit zijn bekendste boek, met de gele vlinders van de liefde.

De achterkant van het bankbiljet vertegenwoordigt de cultuur van de Arhuacos indianen, die in la Sierra Nevada de Santa Marta leven. In het midden van het biljet  is Ciudad Perdida, de verloren stad, te zien, dat zich in het leefgebied bevindt van deze indianen. Links staan twee Arhuaco indianen in hun traditionele kleding en hun karakteristieke woningen.

Het is het derde biljet van een gehele nieuwe reeks dat de oude biljetten moet vervangen. Op 31 maart en 30 juni zijn de biljetten van 100.000 en 20.000 pesos door de nationale bank van Colombia officieel in circulatie gebracht.

Colombia-50000-Pesos-

Colombia-50000-Pesos