“Het was een vergissing”: Antonio García over de ontvoering van Luis Manuel Díaz

Antonio García (foto), een van de topleiders van guerrillabeweging ELN, zei in een verklaring dat de ontvoering van Luis Manuel Díaz, de vader van voetballer Luis Díaz, “een vergissing” was.

Hij bekrachtigde dat deze ontvoering werd uitgevoerd door het front Guerra Norte en dat het bevrijdingsproces al aan de gang is.

“Lucho (bijnaam van Luis) is een symbool van Colombia en dat voelen we ook zo bij ELN.”

Hij besloot met te zeggen dat ze hoopten dat de operationele situaties op de grond konden worden opgelost, wat de oriëntatie is van de commandanten om de vrijlating te versnellen.

In geen van de communiqués van het ELN staat iets over het opschorten van de ontvoeringen, ondanks het feit dat ze midden in de besprekingen zitten.

Gisteravond herhaalde de guerrilla in een eerste verklaring dat het front Guerra Norte “commando’s heeft met economische missies en dat een van hen een vrijheidsberoving heeft uitgevoerd die, indien geverifieerd, de vader van Lucho Díaz was.”

Antonio García rechtvaardigt in een andere boodschap de praktijk van ontvoering door te zeggen dat: “Overheidsfunctionarissen die voor de vrede werken, internationale financiering ontvangen (…) De strijdkrachten van de staat worden gefinancierd uit de nationale begroting en ook uit internationale steun.”

“Waar gaat het ELN gefinancierd worden? Wij hebben het aan tafel ter sprake gebracht en de internationale gemeenschap weet het. Zonder reactie zijn de ELN-fronten gedwongen actie te ondernemen om zichzelf te financieren. Ik heb de president zelf in Cuba verteld dat dit een risico was en dat er een oplossing moest worden gevonden.”

Bron :
Foto:caracol.com.co