Hezbollah doet zaken met Colombiaanse drugskartels

De sjiitische Libanese islamistische groep Hezbollah, die betrokken is bij drugshandel en het witwassen van geld doet zaken met Colombiaanse drugskartels. Meerdere aanhoudingen in Europa zijn verricht.

Amerikaanse en Europese politie en drugsbestrijdingsdiensten hebben topleiders van een uitgebreid netwerk van drugshandel en het witwassen van geld, geleid door Hezbollah, gearresteerd. Het geld werd gebruikt om de activiteiten van de Libanese terroristische groep te financieren, zei de Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA) maandag.

Door inzet van de DEA, autoriteiten in Frankrijk, Duitsland, Italië, België en Colombia is er onderzoek gedaan naar de Amerikaanse en Europese cocaïnehandel en witwaspraktijken van Hezbollah van het afgelopen jaar.

Onder de codenaam ‘Project Cassandra’ hebben drugsbestrijdingsdiensten uit zeven landen en Europol een netwerk ontdekt van geldkoeriers die drugsgeld verzamelen en vervoeren van Europa naar het Midden-Oosten en weer terug naar Zuid-Amerika.

Profiterend van het informele hawala-banksysteem dat op grote schaal wordt toegepast in het Midden-Oosten, heeft Hezbollah hun drugsgeld witgewassen en betalingen gemaakt aan Zuid-Amerikaanse drugskartels, waaronder Colombia’s beruchte La Oficina de Envigado, zei de DEA.

Een groot deel van de drugsopbrengsten ging via Libanon waarvan de Hezbollah van een aanzienlijk percentage heeft geprofiteerd, aldus het agentschap. Het geld werd naar verluidt gebruikt voor de financiering van de Hezbollah-activiteiten in Syrië, waar de groep naast het regime van Syrië tegen de rebellen vecht.

Het Colombiaanse misdaadsyndicaat Oficina de Envigado is een beruchte criminele bende die zijn oorsprong heeft in de Medellin-maffiafamilie van Pablo Escobar, die actief was in de jaren 70. De naam is afgeleid van een kleine Colombiaanse stad genaamd Envigado dat onderdeel is van de metropolitane gebieden van Medellín.