Historische dag van ondertekening vredesakkoord op 26 september in Cartagena

President Juan Manuel Santos heeft aangekondigd dat de formele ceremonie voor de ondertekening van het definitieve vredesakkoord met de FARC zal plaatsvinden op 26 september in Colombia in de stad Cartagena de Indias.

“Dit zou de belangrijkste aankondiging van mijn leven kunnen worden”, zei president Santos tijdens een congres in Cartagena. “De vrede zal worden ondertekend op 26 september hier in Cartagena”, aldus het staatshoofd.

Volgens Santos heeft de keuze van de stad een speciale betekenis. De priester San Pedro Claver (1580, Verdú – 09-09-654, Cartagena) is uitgeroepen tot de grote verdediger van de mensenrechten. Ook in het vredesproces staan de mensenrechten als centrum van de oplossing van het conflict.

De President liet eerder deze week al weten dat het mogelijk in het hoofdkwartier van de VN zou worden gehouden, in Cuba of in Bogotá, maar liet Cartagena niet vallen. De Spaanse president Mariano Rajoy verklapte woensdag al tijdens een toespraak in het Spaanse congres dat hij uitgenodigd was voor de ondertekening van het vredesakkoord op 26 september.

De guerrillabeweging FARC had eerder aangekondigd het vredesakkoord te ratificeren tijdens een interne conferentie van 13 tot 19 september, maar vrijdag meldde de groepering dat de conferentie uitgesteld wordt naar 17 tot 23 september.

FARC-leider Rodrigo Londoño alias ‘Timochenko’ berichtte op het sociaal platform Twitter: “Van 17 tot 23 september organiseren we de tiende conferentie, waar we de discussies van de guerrilla zullen afronden”. Hij bevestigt ook dat “op 26 september in Cartagena het vredesakkoord ondertekend wordt, dat de fundamenten voorziet om te starten met het bouwen aan de vrede”.

Na de ondertekening van het definitieve vredesakkoord mag het volk tijdens een referendum zich uitspreken over het vredesakkoord.

Op 24 augustus zijn de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC tot een definitief vredesakkoord gekomen. De ondertekening van het akkoord brengt een einde aan een van de bloedigste conflicten in Latijns-Amerika van de afgelopen decennia. Na 52 jaar van conflict is er sinds 29 augustus het eerste bilaterale en definitieve staakt-het-vuren van kracht.