Hitte treft bananenteelt in Colombia

De bananenteelt in de regio Urabá, die zich richt op export naar de VS en Europa, zal een kleinere productie hebben. Er zullen minstens vijf miljoen trays minder beschikbaar zijn in de eerste helft van het jaar.

Deze waarschuwing werd gegeven door Juan Camilo Restrepo, directeur van de Vereniging voor Bananentelers van Colombia, die bij de overheid erop aandrong om te beginnen met de bouw van een irrigatiesysteem in de regio.

“We hebben aan de overheid gevraagd om voortgang te boeken met het onderzoek om zo snel mogelijk met de opbouw van een irrigatiedistrict te kunnen beginnen. Er is sinds december geen druppel regen gevallen in Urabá, met name niet in het gebied dat bestemd is voor de teelt van tropisch fruit,” zei de president.

Restrepo zei dat de hittegolf en het gebrek aan neerslag van de laatste drie maanden niet alleen een drastische vermindering van de bananenproductie hebben veroorzaakt, maar ook van de productie van andere soorten tropisch fruit.

In 2015 exporteerde de bananensector 90 miljoen dozen fruit naar Noord-Amerika en Europa. In 2016 zal dit aantal significant minder zijn. (Bron: agf.nl/lafm.com.co)