Hooggerechtshof VS wijst mensenrechtenzaak tegen Chiquita Colombia af

Het Hooggerechtshof van Amerika heeft een zaak van 4000 Colombianen tegen Chiquita geweigerd. Daarmee blijft een eerdere uitspraak van het Hof van Beroep in Miami uit juli 2014 in tact. Het Hof oordeelde dat Amerikaanse rechtbanken geen autoriteit hebben om over het geschil te oordelen, omdat de zaak buiten de VS speelt.

Het gaat om een rechtszaak, die was aangespannen door de nabestaanden van slachtoffers van de Colombiaanse rebellengroep United Self-Defense Forces of Colombia, beter bekend onder het Spaanse acroniem AUC. In 2007 bekende Chiquita de paramilitaire groep financieel te hebben gesteund, waarvoor de bananengigant een boete van 25 miljoen dollar opgelegd kreeg.

In deze zaak eisten nabestaanden van de slachtoffers van de AUC een schadevergoeding van de Amerikaanse multinational. De weigering van het Hooggerechtshof om de zaak op te pakken zet een streep door deze claims. Daarmee blijft de eerdere uitspraak staan, die stelt dat Amerikaanse rechtbanken geen jurisdictie buiten Amerikaanse grenzen. Deze uitspraak kan daarom gevolgen hebben voor vergelijkbare zaken tegen andere multinationals. (bron: agf.nl)