De Colombiaanse regering heeft woensdag laten weten dat het voor het tweede jaar op een rij in is geslaagd een recordhoeveelheid cocagewassen te vernietigen.
“Dankzij de capaciteit van de openbare strijdkrachten werd in Colombia een historisch aantal van de inbeslagname van cocagewassen gerealiseerd, wat bijdraagt aan het doel om dit jaar 130.000 hectare illegale gewassen uit te roeien”, zegt minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo.
“We hebben het hoogste niveau van handmatige vernietiging van coca ooit bereikt in Colombia”, aldus president Ivan Duque in een persverklaring. Volgens hem gaat het om 130.000 hectare aan gewassen. Vorig jaar vernietigde Colombia nog 94.000 hectare aan cocaplanten, de belangrijkste grondstof voor cocaïne.
Duque zei dat zijn land in 2020 ook andere ‘historische records’ heeft neergezet, zoals 498 ton in beslag genomen cocaïne (17% meer vergeleken met dezelfde periode in 2019) en 5.447 vernietigde laboratoria.
Sinds zijn aantreden in augustus 2018 heeft de conservatieve regering van Duque prioriteit gegeven aan het bestrijden van drugssmokkel en heeft het ook een plan gelanceerd om het landoppervlak van de cocateelt tussen 2022 en 2023 te halveren.
Hoewel Duque zegt dat hij de tot nu toe gestelde doelen heeft bereikt, is de totale oppervlakte van coca-uitroeiing volgens de VN slechts met negen procent afgenomen. Deskundigen schatten dat door herbeplanting bijna 50 procent van het uit productie genomen gewas wordt aangevuld.
Duque is ook van plan het sproeien vanuit de lucht met het herbicide glyfosaat te hervatten, een initiatief dat door de Verenigde Staten wordt toegejuicht onder de vertrekkende president Donald Trump, die soldaten naar Colombia heeft gestuurd om de strijd tegen drugshandel te ondersteunen.
De voormalige Colombiaanse president Juan Manuel Santos stopte in 2015 met het sproeien van glyfosaat nadat de Wereldgezondheidsorganisatie zei dat het “waarschijnlijk kankerverwekkend” was.