In 2022 zijn in Colombia 60 milieuactivisten gedood

Van de 177 moorden op milieuactivisten die in 2022 over de hele wereld werden geregistreerd, vonden er volgens de NGO Global Witness 60 plaats op Colombiaans grondgebied.

In 2022 werden wereldwijd minstens 177 milieuactivisten vermoord. Dat wil zeggen dat elke twee dagen een persoon die zich bezighoudt met milieuactivisme wordt gedood vanwege zijn of haar acties.

Het rapport is opgesteld door Global Witness, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde NGO die sinds 2012 het milieuactivisme in de gaten houdt. Volgens de laatste gegevens, gepubliceerd op dinsdag (12.09.2023), zijn er in de afgelopen tien jaar wereldwijd 1.910 van dit soort misdaden geregistreerd.

In 2022 voerde Colombia de ranglijst aan als het meest gewelddadige land voor activisten: er werden 60 moorden geregistreerd, twee keer zoveel als het jaar daarvoor. De meeste slachtoffers zijn inheemse mensen, leden van Afro-afstammende gemeenschappen en kleine boeren, aldus het rapport. Colombia wordt gevolgd door Brazilië en Mexico, zo maakte de groep woensdag bekend bij de presentatie van haar jaarverslag.

Vooral activisten die campagne voeren tegen de agro-industrie, mijnbouw en houtkap leven gevaarlijk. De meeste moorden worden nooit opgelost, meldde de organisatie. “Degenen die verantwoordelijk zijn voor de dodelijke aanvallen op activisten komen er al veel te lang mee weg. De regeringen van de wereld moeten dringend een einde maken aan de zinloze moorden op degenen die onze planeet verdedigen door de ecosystemen te beschermen die een cruciale rol spelen bij het aanpakken van de klimaatcrisis”, aldus woordvoerder van Global Witness, Shruti Suresh.

Bron :
Foto:eltiempo.com