In Chocó vluchtten 1.700 mensen vanwege geschillen tussen ELN en Clan del Golfo

Volgens een verklaring van de ombudsman van het departement Chocó maakt een deel van de bevolking van Chocó een moeilijke situatie door van gedwongen verplaatsing als gevolg van het geschil tussen de groepende ELN en Clan del Golfo. Volgens een communiqué van de Acadesan Gemeenschapsraad hebben meer dan 1500 families in de gemeente Sipí, na 15 dagen ingesloten te zijn, zich verplaatst naar andere gebieden, op de vlucht voor verschillende bedreigingen.

Luis Murillo, ombudsman van Chocó , wees erop dat het geschil zich in een fase van verergering bevindt die de herconfiguratie van illegale controles in sommige gebieden inhoudt, evenals de opsluiting en gedwongen verwijdering van gezinnen.

“Deze twee gewapende groepen maken ruzie in vijf subregio’s van het departement. In het zuidelijke deel van het departement, het Sipí-gebied, is het in volle gang, hoewel ongeveer 1.700 mensen zijn vertrokken, wordt verwacht dat in totaal 4.000 mensen zullen vertrekken om bescherming te zoeken in de richting van de gemeentelijke zetel van Nóvita en Istmina ‘ zei de ombudsman.

Volgens Murillo gaan de gevechten door in het centrum, waar de eerste ontheemding plaatsvond en wat de families het meest zorgen baart, is dat ze in hun levensonderhoud voorzien door naar de jungle te gaan voor mijnbouw- en landbouwactiviteiten:

“Pas als de omstandigheden veranderen, kunnen we denken aan een eventuele terugkeer met alle garanties. Op dit moment kan slechts een deel van de families vertrekken omdat er geen riviervoertuigen zijn om de rest te evacueren, die in opsluiting blijven ” , zei hij.

Ten slotte vermeldde de ombudsman dat de ontheemden die aankomen op de gemeentelijke zetels van Isthmina en Nóvita worden verzorgd, maar dat er geen fatsoenlijke plek is om ze op te vangen.

Bron :
Foto:caracol.com.co