In Zuid-Colombia vermoorde Ecuadoraanse journalisten geïdentificeerd

De Colombiaanse autoriteiten hebben aangekondigd dat ze voor 99 procent zeker zijn de drie Ecuadoraanse journalisten met succes te hebben geïdentificeerd, die in Zuid-Colombia werden ontvoerd en gedood.

Het Ministerie van Defensie zei vrijdagnacht op Twitter, dat de gebitsdossiers, die door familieleden werden verstrekt, de forensisch deskundigen mede hebben geholpen om de journalisten te identificeren.

Alhoewel de lichamen dicht bij de plaats lagen waar de Ecuadoranen waarschijnlijk werden vastgehouden, blijven de Colombiaanse autoriteiten doorgaan met het DNA-onderzoek.

“Over een periode van maximaal 48 uur zullen we in staat zijn om de identiteit van de lichamen te achterhalen die in het zuiden van het land zijn gevonden. De moordenaars van deze mensen omringden de putten waar ze werden gevonden met landmijnen,” zei het ministerie van Defensie.

De journalisten van de Ecuadoraanse krant El Comercio deden onderzoek naar drugsgeweld in het grensgebied. FARC-dissidenten die actief zijn in het grensgebied hadden de drie journalisten halverwege april ontvoerd en gedood.

Deze groep FARC-dissidenten wordt geleid door Wálter Patricio Arizala, alias Guacho. Hij en zijn mannen worden beschuldigd van het vermoorden van verschillende boeren in het zuiden van Colombia en het uitvoeren van aanslagen op elektriciteitsmasten en controleposten bij de grens. Zij houden zich ook bezig met het uitbreiden van hun territorium en belangrijke drugsroutes.