Inheemse en Afro-Colombiaanse boeren blokkeren belangrijke snelweg

Inheemse en Afro-Colombiaanse boeren hebben dinsdag de Panamericana-snelweg afgesloten in stad Piendamo in het zuidwestelijke departement Cauca om hun eisen voor land, huizen en infrastructuur kracht bij te zetten.

Ongeveer 5.000 boeren gebruikten trekkers, bomen en hopen zand om Colombia’s belangrijkste noord-zuidader in Piendamo te blokkeren, volgens de organisatoren, ‘Los Nietos del Quintín Lame’, genoemd naar een rebel die aan het begin van de 20e eeuw probeerde een inheemse republiek op te richten.

“We eisen de aankoop van land, huizen en aquaducten”, zei Emilia Aposta, gouverneur van het inheemse Huila-reservaat in Paez, Cauca, tegen verslaggevers.

De politieke coördinator van Los Nietos del Quintín Lame, Luz Edith Chilo, vertelde aan de pers dat het doel van de mobilisatie is om de regering van de linkse president Gustavo Petro – “die een vriend is” – te bewegen om inhoud te geven aan de “rechten van de inheemse, Afro en boerengemeenschappen”.

De beweging roept op tot “de versterking van het vredesproces en dat die akkoorden worden nageleefd, vooral de alomvattende landbouwhervorming,” zei ze, verwijzend naar de akkoorden van november 2016 die een einde maakten aan tientallen jaren oorlog tussen de Colombiaanse regering en de linkse FARC guerrilla.

Lilia Solano, onderminister van Sociale Dialoog, reisde dinsdag vroeg naar Cauca en de ministers van Binnenlandse Zaken, Luis Fernando Velasco; Huisvesting, Catalina Velasco; en Landbouw, Jhenifer Mojica, zullen naar verwachting later arriveren om gesprekken te beginnen met protestleiders.

De minister van Binnenlandse Zaken zei dat de regering al “op zijn minst een principeakkoord” had bereikt over het opheffen van de wegblokkade zodra de gesprekken zouden beginnen.

Onder de vorige rechtse regering van Colombia hebben boeren in Cauca de Panamericana snelweg langdurig geblokkeerd tijdens landelijke protesten in 2021.

Bron :
Foto:caracol.com.co