Instabiliteit vulkaan Nevado del Ruiz houdt aan

Sinds 30 maart vorig jaar, de dag waarop het oranje alarm voor Nevado del Ruiz werd afgekondigd, is het hele land alert geweest op de seismische activiteit van deze vulkaan en gedurende de eerste dagen van mei heeft de Colombiaanse Geologische Dienst (SGC) zijn gedrag nauwlettend gevolgd vanwege de instabiliteit die het heeft veroorzaakt en het risico op uitbarsting.

In het meest recente rapport van SGC, dat op vrijdag 12 mei is gepubliceerd, herhaalde de entiteit dat het oranje alarm zal worden gehandhaafd, aangezien de vulkaan instabiliteit in zijn activiteit blijft vertonen, naast een lichte toename van de seismische activiteit.

De Colombiaanse Geologische Dienst herhaalde dat de activiteit van de Nevado del Ruiz-vulkaan doorgaat op een oranje niveau, wat aangeeft dat de kans bestaat dat hij in dagen of weken meer zal uitbarsten dan in de afgelopen 10 jaar.

Om het niveau te wijzigen en terug te keren naar het gele niveau, is een voorzichtige tijd nodig waarin trends en patronen kunnen worden waargenomen die ons in staat stellen de mogelijke afname van activiteit af te leiden, aspecten die de huidige activiteit van de vulkaan nog steeds niet laat zien.

“We waarschuwen dat het activiteitsniveau van de Nevado del Ruiz-vulkaan enkele weken op het oranje niveau zal blijven. Gedurende deze tijd, in het geval dat er een versnelling van de processen is die een aanstaande uitbarsting suggereert of dat de uitbarsting zelf plaatsvindt , wordt het activiteitsniveau gewijzigd in rood”, besluit het rapport.

Bron :
Foto:Servicio Geológico Colombiano