Internationale boekenbeurs in Bogotá opent haar deuren

De internationale boekenbeurs FILBO opent vandaag haar deuren in Bogotá. De boekenbeurs is het belangrijkste evenement ter promotie van de literatuur en de uitgeverswereld in Colombia en is een van de belangrijkste literaire evenementen in Latijns-Amerika.

Feria Internacional del Libro de Bogotá (FILBO) is een jaarlijks terugkerend boekenfestifal dat elk jaar vele internationale en nationale schrijvers, lezers en uitgevers aantrekt. Het is een editie die twee dagen langer zal zijn dan gebruikelijk en tot 2 mei zal duren onder de slogan “Voel de ideeën”, waar liefde, vreugde, angst, schuld, woede en andere emoties het thema zal zijn waarop het culturele programma zal draaien.

Daarnaast zijn er voor het eerst gespecialiseerde tentoonstellingen voor illustratie, film, wetenschap en digitaal. Daarnaast kunnen voetballiefhebbers ook genieten van een aantal evenementen.

Argentinië, een literaire krachtpatser op het continent, keert na 24 jaar terug naar Colombia als gastland op deze beurs. Bij aankomst is er een delegatie van meer dan 40 deelnemers, onder wie schrijvers en kunstenaars, die het 3000 vierkante meter grote klassieke ‘Paviljoen Vier’ van Corferias tot leven zullen brengen. Het zal het beste van de cultuur- en uitgeverijsector van het land laten zien.

In 2016 was Nederland gastland op het boekenfestival in Bogotá. FILBO werd toen samen geopend door prinses Laurentien en de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. Het literaire programma “Hola Holanda” werd onder andere gevuld met zo’n 30 Nederlandse boeken die naar het Spaans zijn vertaald en een paviljoen over Anne Frank.

Het internationale boekenfestival in Bogotá was een belangrijke sleutel in de benoeming van Bogotá als Wereldboekenstad in 2007. De titel “World Book Capital” wordt elk jaar toegewezen door UNESCO aan een stad waarvan de kwaliteit van het programma ter promotie van boeken, lezen en de boekenindustrie erkend wordt.

FILBO komt elk jaar tot stand door de samenwerking tussen CORFERIAS en de Camara Colombiana del Libros. De 31ste editie van het boekenfestival duurt van 17 tot en met 2 mei.