Israël beschuldigde Colombia en Chili ervan zich aan te sluiten bij Venezuela en Iran ter ondersteuning van ‘Hamas-terrorisme’

De beschuldiging komt als reactie op het besluit van beide landen om hun ambassadeurs terug te roepen voor overleg tijdens het protest tegen de acties van hun leger in Gaza.

Israëlische autoriteiten riepen woensdag de regeringen van Chili en Colombia op om de terroristische acties van de Islamitische Verzetsbeweging (Hamas) “expliciet te veroordelen” en op te roepen tot de vrijlating van gijzelaars die sinds 7 oktober gevangen worden gehouden.

De woordvoerder van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken, Lior Haiat, heeft een publicatie in het Spaans gelanceerd op zijn officiële sociale netwerken waarin hij beweert dat Colombiaanse, Chileense en andere Latijns-Amerikaanse burgers ook werden gedood tijdens het Hamas offensief begin oktober.

Haiat eiste ook dat Colombia en Chili “het recht van een democratisch land steunen om zijn burgers te beschermen” en “zich niet op één lijn stellen met Venezuela en Iran”, landen die hij beschuldigde van “het steunen van Hamas-terrorisme”.

Israël reageerde op de beslissing die vanochtend vroeg werd genomen door de autoriteiten van Chili en later Colombia, die ervoor kozen om hun respectieve ambassadeurs terug te roepen naar Israël voor overleg uit protest tegen het “bloedbad van het Palestijnse volk”, gepleegd door het Israëlische leger.”De staat Israël bevindt zich in een oorlog die het is opgelegd. Een oorlog tegen een terroristische organisatie die burgers in de Gazastrook als menselijk schild gebruikt, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid begaat en de mensenrechten van burgers in Gaza en burgers in Israël schendt”, luidt de verklaring van Haiat.

De president van Chili, Gabriel Boric, en later zijn Colombiaanse ambtgenoot, Gustavo Petro, riepen hun respectievelijke ambassadeurs in Israël terug voor overleg op dinsdagavond uit protest tegen de afslachtingen van burgers door het Israëlische leger in de Gazastrook.

Bron :
Foto:elnuevosiglo.com.co