J Balvin cancelt optreden Miss USA na uitspraken Trump

De Colombiaanse zanger J Balvin heeft besloten om niet op te treden tijdens de Miss USA verkiezingen op 12 juli  na het horen van de recente opmerkingen van Donald Trump, mede-eigenaar van de Miss USA verkiezingen.

Trump heeft vorige week, bij de lancering van zijn kandidatuur voor het presidentschap, bijzonder hard uitgehaald naar Mexicanen.
Hij kondigde de bouw van een muur aan om Mexicanen uit de VS te houden – een muur waarvoor Mexicanen zouden moeten betalen en die hij, met zijn bedrijf, goedkoop en op tijd zou kunnen leveren.

Waarom was zo’n muur nodig? De Verenigde Staten zijn de “dumpingplaats geworden voor de problemen van alle anderen. Als Mexico zijn mensen stuurt, sturen ze niet de besten. Ze sturen mensen met een heleboel problemen, en ze brengen die problemen naar ons. Zij brengen drugs, zij brengen misdaad, het zijn verkrachters. Ik neem aan dat er goede mensen tussen zitten, maar ik praat met grenswachters en zij zeggen ons wat we binnenkrijgen”.

De opmerkingen leidden tot een golf van afkeuring, onder meer van Spaanstalige Amerikanen, die de opmerkingen “absurd”, “racistisch”, “onwetend” of “anti-Spaans” noemden.

Voor J. Balvin zijn de kwetsende uitspraken van Trump  een reden om zijn optreden tijdens de Miss USA verkiezingen op te zeggen. “Dit zou mijn eerste optreden geweest zijn op nationale (Amerikaanse) televisie”, verklaarde Balvin aan Billboard. “Ik heb geleefd. Ik weet hoe het voelt om als migrant te weten dat je niet welkom bent, en hoe de familie daaronder lijdt. Een commentaar zoals dat van Trump is krachtig. Ik was gechoqueerd.”

“Ik denk dat muziek lol brengt. Mensen moeten zich amuseren. Ik ben geen heiland en geen Robin Hood. Maar in dit geval voel ik me comfortabel en verantwoordelijk voor mijn beslissing”, aldus de Colombiaan.