Jaaroverzicht nieuws Colombia 2023

Dit waren de belangrijkste gebeurtenissen die het leven in Colombia in 2023 markeerden. Een jaar van natuurgeweld, van overleven in een jungle na een vliegtuigcrash, de ontvoering van de vader van onze geliefde voetbalheld, van hoop op vrede met meerdere staakt-het-vuren en niet te vergeten de politieke schandalen.


Mijnexplosie in Cundinamarca eist 21 levens

Bij verschillende explosies in kolenmijnen in de gemeente Sutatausa, in het departement Cundinamarca, in centraal Colombia, zijn 21 mijnwerkers omgekomen. Elf mijnwerkers waren omgekomen bij de explosie en negen mijnwerkers konden ontsnappen. Tien andere mijnwerkers zaten 700 tot 900 meter onder de grond vast. Ondanks alle inspanningen van de reddingsteams zijn de 10 mijnwerkers overleden.


Venezuela levert voormalig congreslid Merlano uit

Aída Merlano is vanuit Venezuela uitgeleverd aan Colombia nadat de regeringen van de twee landen een overeenkomst hadden bereikt. De veroordeelde Merlano werd beroemd toen ze in 2019 met een touw uit een raam klom en ontsnapte aan de autoriteiten terwijl ze een bezoek had bij de tandarts. Merlano werd tijdens de verkiezingen van 2014 verkozen in het Huis van Afgevaardigden voor de Conservatieve Partij, maar in 2018 beschuldigde het Openbaar Ministerie haar van het kopen van stemmen en beval haar gevangenneming. Later werd ze veroordeeld voor criminele samenzwering, verkiezingsovertredingen en illegaal wapenbezit. Merlano werd in 2020 gearresteerd in Maracaibo en vroeg de regering van Iván Duque om haar uitlevering te regelen. Maar het geschil tussen de toenmalige Colombiaanse president en de president van Venezuela, Nicolás Maduro, verhinderde dit.


Einde Viva Air na mislukte fusie met Avianca

Avianca, de grootste luchtvaartmaatschappij van Colombia, ziet af van een fusie met het Colombiaanse Viva Air. Het bedrijf verklaarde dat de voorwaarden van de Colombiaanse toezichthouder voor de luchtvaart, Aerocivil, niet haalbaar waren. De fusie was een reddingslijn voor het in moeilijkheden verkerende Viva, dat in de nasleep van de pandemie van het coronavirus financiële problemen had en zijn situatie zag verslechteren door de hogere brandstofprijzen in 2022 en de waardevermindering van de Colombiaanse peso. Volgens Avianca lag het aan het langzame goedkeuringsproces van de overheid en Aerocivil, waardoor de verliezen voor Viva Air nog groter werden en daardoor de gestelde voorwaarden “het niet mogelijk maken dat Viva een financieel en operationeel levensvatbare luchtvaartmaatschappij wordt” en ook de stabiliteit van Avianca in gevaar brengen. Naast Viva Air heeft ook de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Ultra Air de markt verlaten.


Vier kinderen overleven vliegtuigcrash en worden na 40 dagen uit de jungle gered

Op 1 mei verdween een  kleine vliegtuig van de radar en stortte neer in de jungle tussen de departementen Guaviare en Caquetá. Bij het ongeluk kwamen drie volwassenen waaronder een moeder waarvan alleen haar vier kinderen de crash overleefden. Meer dan 150 man van het leger en bijna 60 personen van inheemse volkeren zochten dag en nacht om de minderjarigen levend terug te vinden. De vier minderjarigen, 13, 9, 4 jaar oud en de jongste 11 maanden, werden levend na 40 dagen gevonden door het Colombiaanse leger.


Stafchef en ambassadeur stappen op wegens illegaal aftappen van telefoongesprekken

De stafchef van de president Gustavo Petro, Laura Sarabia, en de Colombiaanse ambassadeur in Venezuela, Armando Benedetti, zijn gedwongen ontslag te nemen in een afluister- en complotschandaal. Het incident begon met de diefstal van duizenden dollars uit Sarabia’s huis en de daaropvolgende leugendetectortest van haar oppas, Marelbys Meza, die niet volgens officiële richtlijnen heeft plaatsgevonden. Meza werd onderworpen aan een tweede leugendetectortest voor een andere vermeende diefstal. Haar getuigenis onthulde een schandaal dat aanvankelijk binnenlands leek maar de reputatie van de overheid aantastte. Benedetti, die Petro’s campagne steunde, en Sarabia beschuldigen elkaar van samenzwering. Volgens Sarabia heeft Benedetti het verhaal gelekt naar de media, maar hij heeft die beschuldiging ontkend door te zeggen dat, hoewel hij wist dat het verhaal werd gepubliceerd, het Meza was die journalisten opzocht. Procureur-generaal Barbosa beweert dat de telefoons van Meza en een huishoudelijke medewerker van Sarabia werden afgeluisterd met een vals rapport, waarbij hun banden met de Clan del Golfo, de grootste drugsbende van het land, werden vermoed. Daarentegen wordt Barbosa, die herhaaldelijk in aanvaring is gekomen met Petro over de pogingen van de president om vrede te sluiten en deals te sluiten met linkse rebellen en misdaadbendes, door Petro beschuldigd van het tegen zijn van zijn “veranderingsagenda”.


Onrustige vulkaan Nevado del Ruiz komt na 89 dagen weer tot bedaren

Na 89 dagen van onrust en op activiteitsniveau Oranje, is de vulkaan Nevado del Ruiz teruggekeerd naar een niveau van lagere instabiliteit, dat maakte de Geologische Dienst van Colombia (SGC) op dinsdag 27 juni bekend. De Nevado del Ruiz, gelegen op de grens tussen de departementen Tolima en Caldas, stond op alarmcode oranje sinds eind maart, toen het dagelijkse gemiddelde aantal aardbevingen in de vulkaan steeg van 50 naar 12.000 en meerdere dorpen geëvacueerd moesten worden. De 5.300 meter hoge kolos in het westen van Colombia is een van de vele vulkanen langs de Ring van Vuur, een pad rond het bekken van de Stille Oceaan dat wordt gekenmerkt door actieve vulkanen en frequente aardbevingen. Op 13 november 1985 barstte hij uit en stootte zoveel hitte uit dat de sneeuw op de berg smolt. Dit veroorzaakte een modderstroom die de stad Armero verzwolg en de helft van de 50.000 inwoners doodde.


Openbaar ministerie arresteert oudste zoon van president Gustavo Petro

Nicolás Petro, oudste zoon van president Gustavo Petro, is in juli gearresteerd voor witwassen en illegale verrijking, samen met zijn ex-vrouw Day Vásquez, die wordt beschuldigd van witwassen en schending van persoonsgegevens. Volgens de aanklacht heeft Nicolas Petro geld ontvangen van beschuldigde drugshandelaren in ruil voor hun deelname aan de vredesplannen van de president. De president heeft ontkend op de hoogte te zijn van illegale activiteiten en zei dat hij door zal gaan met de beleidsplannen van zijn regering. De rechtbank zal een rechter aanwijzen om toezicht te houden op de zaak.


Tragedie in Quetame door overstroming

De overstroming van vier beken in Quetame (Cundinamarca) heeft zesentwintig doden en een aantal vermisten geëist in het dorp El Naranjal. De lawine van 40 meter verraste de inwoners van het gebied, op de weg van Bogotá naar Villavicencio. De bevolking was afgesneden van communicatie en lag in puin. De gebeurtenis vond plaats in de vroege uren van dinsdag 18 juli 2023 na hevige regenval.


Colombiaanse regering en ELN ondertekenen bilateraal staakt-het-vuren voor 180 dagen

Aan het einde van de derde cyclus van de vredesbesprekingen in Cuba bevestigden de onderhandelingsteams van de regering en de guerrillabeweging ELN een bilateraal staakt-het-vuren voor een periode van 180 dagen, beginnend in augustus.


Colombia’s beroemdste kunstenaar Fernando Botero overleden op 91-jarige leeftijd

De beroemdste kunstenaar van Colombia, Fernando Botero, die bekend stond om zijn afbeeldingen van corpulente mensen en dieren, is op 15 september op 91-jarige leeftijd overleden. Botero – die de “Picasso van Latijns-Amerika” werd genoemd – was een gepassioneerd en onvermoeibaar kunstenaar. Zijn oeuvre van meer dan 3000 schilderijen en 300 beeldhouwwerken getuigde van een onverzadigbare honger om te creëren. Zijn werken hadden volumineuze en licht surrealistische vormen en waren te zien in musea en openbare ruimtes in steden over de hele wereld, waaronder Bogota, Madrid, Parijs, Singapore en Venetië.


Colombiaanse regering tekent een staakt-het-vuren voor drie maanden met FARC-dissidenten

De Colombiaanse regering en de rebellengroepering die bekend staat als Estado Mayor Central (EMC) hebben op 16 oktober een staakt-het-vuren van drie maanden ondertekend en zijn formeel vredesbesprekingen begonnen. De gesprekken met EMC maken deel uit van de totale vredesstrategie van president Petro, die onder meer onderhandelingen met verschillende gewapende groepen omvat. Hoewel EMC verantwoordelijk is voor een aantal aanslagen en ze elkaar blijven beschuldigen van het niet houden aan het protocol van het staakt-het-vuren, blijft de wapenstilstand stand houden.


ELN ontvoert ouders van Luis Diaz

De ouders van de Colombiaanse Liverpool-voetballer Luis Díaz, werden op 28 oktober in La Guajira ontvoerd. Cilenis Marulanda, de moeder van de voetballer, werd diezelfde dag vrijgelaten. Echter was de vader, Luis Manuel Díaz, 13 dagen door de guerrillabeweging ELN ontvoerd. Het ELN zei dat het een “vergissing” was, en lieten de vader weer vrij. De gebeurtenis leidde ertoe dat de regeringsdelegatie aan de onderhandelingstafel eiste dat de groep rebellen zou stoppen met ontvoeren.

Bron :
Foto:eltiempo.com, lafm.com.co, caracol.com.co, Leonardo Muñoz, Policía Nacional de Colombia, noticiasrcn.com, elpais.com.co, semana.com