JetSMART Airlines hoopt gesprekken te beginnen om Colombia’s Viva Air te kopen

De lagekostenluchtvaartmaatschappij JetSMART Airlines, gesteund door Indigo Partners, zei dinsdag dat het de Colombiaanse lowbudgetmaatschappij Viva Air wilde kopen. Als dat lukt, zou dat de plannen van Viva om te fuseren met de Colombiaanse nationale luchtvaartmaatschappij Avianca in de kiem smoren.

Het Chileense JetSMART Airlines zei in een verklaring dat het van plan was gesprekken te beginnen om de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij te kopen, maar het maakte niet bekend hoeveel het zou betalen om Viva over te nemen, noch zijn financieringsplannen.

JetSMART maakt deel uit van de portefeuille van budgetmaatschappijen van privé-investeerder Indigo Partners, naast het Amerikaanse Frontier Airlines, het Europese Wizz Air en het Mexicaanse Volaris.

De Chileense maatschappij exploiteert momenteel 79 routes in Zuid-Amerika, waaronder vluchten naar de Colombiaanse hoofdstad Bogota, Medellin en Cali.

“Wij geloven dat een fusie tussen JetSMART en Viva Air ons in staat zal stellen het ultralage-kostenmodel in Colombia te handhaven, waardoor we meer routes tegen lagere prijzen kunnen blijven aanbieden,” zei JetSMART Chief Executive Estuardo Ortiz in de verklaring.

De Colombiaanse toezichthouder voor de burgerluchtvaart verwierp aanvankelijk in november een voorgenomen fusie tussen Avianca en Viva omdat deze risico’s inhield voor de concurrentie in de sector en het welzijn van de consumenten.

Avianca en Viva gingen dezelfde maand in beroep en stelden alternatieven voor, zoals het opgeven van bepaalde routes en het toekennen van betere landings- en opstijgingsschema’s aan concurrenten.

In januari verklaarde de toezichthouder de fusie nietig, op grond van procedurele onregelmatigheden, en begon het proces opnieuw zonder dat een van beide maatschappijen een nieuwe aanvraag hoefde in te dienen.

Een eventuele fusie tussen JetSMART en Viva zou de beste voorwaarden bieden voor concurrentie op de markt, aldus Ortiz, die eraan toevoegde dat de luchtvaartmaatschappijen geen concurrerende routes in Colombia hebben.

Avianca en Viva reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar op de voorgestelde deal van JetSMART.

Viva kampt met een complexe financiële situatie door de gevolgen van de COVID-19 pandemie, de stijging van de brandstofprijzen vorig jaar en de devaluatie van de Colombiaanse peso.

Bron :
Foto:lafm.com.co