Juan Pablo Montoya winnaar Grand Prix St. Petersburg

Juan Pablo Montoya heeft de ouverture van het nieuwe IndyCar-seizoen gewonnen. De Colombiaan bleef zondag in de straten van St. Petersburg, Florida zijn van pole gestarte Penske-teamgenoot Will Power voor. Tony Kanaan kwam als derde over de streep.

Power had lange tijd de beste papieren om de eerste IndyCar-race van 2015 winnend af te sluiten. De Australische titelverdediger vertrok in een zonnig Florida vanaf pole-position en behield de leiding bij de rollende start en hield deze lange tijd, op wat verschuivingen bij de pitstops na, in handen

Dat Power in vorm was, bleek wel uit de herstart na de vierde van in totaal vijf neutralisaties. Hij lag vierde op het moment dat de baan weer werd vrijgegeven, maar na twee bochten ging hij al weer aan kop. Vooral zijn inhaalactie aan de buitenkant bij Jack Hawksworth voor de eerste plaats was fraai. Teamgenoot Montoya had zich intussen van de vierde startplaats opgewerkt tot de tweede positie in de wedstrijd en bleef daarna goed in het spoor van leider Power.

Bij de laatste pitstops sloeg Montoya vervolgens zijn slag. Power verloor kostbare tijd bij zijn bezoek aan de pitstraat en lag ineens drie seconden achter de voormalige Formule 1-coureur van Williams en McLaren toen hij weer de baan op kwam. Dat gat wist de Australiër dicht te rijden en in ronde 99 van de 110 probeerde hij Montoya aan de binnenkant te passeren. Het leidde echter tot contact tussen de teamgenoten. “Hij kwam van veel te ver”, oordeelde Montoya direct na de race. “Toen ik instuurde zat hij niet eens in de buurt.”

Beide rijders konden hun weg desondanks vervolgen, al was er wel schade aan de Chevrolet-aangedreven wagen van Power. Niettemin wist de voormalig A1GP-coureur Montoya nog bij te houden, maar nadat hij anderhalve seconde had verloren achter een achterblijven moest hij de strijd staken en kon Montoya af op de winst. Power moest genoegen nemen met de tweede plaats, voor Kanaan. De Braziliaan van Ganassi voorkwam daarmee een 1-2-3-4 voor Penske, zoals in de kwalificatie wel het geval was. Penske-coureurs Helio Castroneves en Simon Pagenaud werden vierde en vijfde.