Kerry ontmoet FARC-onderhandelaars in Cuba

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zal tijdens het staatsbezoek van president Obama aan Cuba een ontmoeting hebben met onderhandelaars van de rebellenbeweging FARC, die zich daar bevinden in verband met de vredesgesprekken met de Colombiaanse regering.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zal maandag in Havana in gesprek gaan met de Farc-rebellen en de Colombiaanse regering om te proberen het vredesakkoord naar een naderend eind te brengen.

Een delegatie van de Colombiaanse regering uit Bogota zal de Amerikaanse diplomaat voor een uur spreken om 3 uur ’s middags lokale tijd, aldus een verklaring van het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Vrede, Sergio Jaramillo.

Een uur later, gescheiden van de onderhandelaars van de Colombiaanse regering, gaan de FARC-onderhandelaars ook een uur in gesprek met Kerry, aldus de verklaring.

Kerry, die zondag is aangekomen in de hoofdstad van Cuba samen met de Amerikaanse president Barack Obama, heeft gezegd dat hij graag aan de onderhandelingstafel wil aanschuiven om het vredesproces te bevorderen.

Eerder werd woensdag aangekondigd als sleuteldag in de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en FARC, die in Havana plaatsvinden.

Vertegenwoordigers van de Colombiaanse regering en van het rebellenleger onderhandelen al meer dan drie jaar in de Cubaanse hoofdstad Havana. Zij zouden uiterlijk woensdag 23 maart een vredesakkoord willen sluiten, maar of dat haalbaar is, wordt door beide partijen betwijfeld. Er wordt in ieder geval gehoopt op een wapenstilstand.