Koffietelers voeren aanpassingen door om interne koffieprijzen te verbeteren

Deze wijzigingen die tijdens de zitting van het FNC-stuurcomité zijn goedgekeurd, treden in werking op 1 april 2024.

Germán Bahamón, manager van de Nationale Federatie van Koffietelers (FNC), sprak op Caracol Radio over de veranderingen in de formule die zouden helpen om de koffieprijs in Colombia te verbeteren. Hij bevestigde dat met deze veranderingen de koffieteler een tolerantie zal hebben om een uitstekende lading van 70 kilo te krijgen die betaald wordt voor 1′422.000 pesos en het besluit is bedoeld om de koffietelers te begunstigen in het licht van het El Niño weerfenomeen dat een koffie heeft voortgebracht die niet van kwaliteit is.

In een verklaring aan het publiek kondigde de Nationale Federatie van Koffietelers (FNC) aanpassingen aan om de interne koffieprijs in Colombia te verbeteren. Deze aanpassingen zijn vandaag goedgekeurd tijdens de vergadering van het FNC-stuurcomité en zullen ingaan op 1 april 2024.

De belangrijkste aanpassing die door het stuurcomité werd goedgekeurd, is de wijziging van de basisopbrengstfactor die wordt gebruikt om de interne referentieprijs en de verrekening van koffie in het land te berekenen. Deze factor, die voorheen 88 kg per zak excelso koffie van 70 kg bedroeg, is verhoogd naar 94 kg voor dezelfde zak koffie.

Het besluit is gebaseerd op een gedetailleerde analyse die het stuurcomité sinds september 2019 heeft uitgevoerd en waaruit is gebleken dat de opbrengstfactor moet worden aangepast om de kosten en de kwaliteit van de koffie beter weer te geven. Belangrijk is dat deze wijziging geen invloed zal hebben op het inkomen van de producenten, aangezien de uiteindelijke prijs afhankelijk zal blijven van de opbrengstfactor voor elke koffiesoort.

“We moeten blijven werken aan de transformatie van koffie, het is belangrijk om de instellingen te behouden, om in dezelfde richting te roeien. We zijn het over niets anders eens,” zei Germán Bahamón, manager van de Nationale Federatie van Koffietelers.

De directeur legde uit dat elke regio zijn eigen bijzonderheden heeft en wat ze doen is laten zien dat de kwaliteit van de koffie is beïnvloed door het El Niño fenomeen, droogte in het algemeen, en dat dit reageert op een referentiefactor die dicht bij de opbrengst van 94 moet liggen.

Germán Bahamón herhaalde dat het een meer technische factor is, maar dat het belangrijkste is om te begrijpen dat het reageert op de ontwikkeling van de kwaliteit van koffie om een referentieprijs vast te stellen die de markt uitnodigt om koffietelers meer voordeel uit hun koffie te laten halen.

Bron :
Foto:caracol.com.co