Laag peil stuwmeren leidt tot een te lage energieopwekking in Colombia

Colombia, een land dat bekend staat om zijn overvloedige natuurlijke hulpbronnen, wordt momenteel geconfronteerd met een uitdaging op het gebied van energieopwekking. De stuwmeren, die essentieel zijn voor hydro-elektrische energieproductie, bevinden zich op een lager niveau dan normaal voor deze tijd van het jaar..

Terwijl het nationale elektriciteitsnetwerk waarschuwt voor de afname van het waterpeil in de stuwmeren als gevolg van verminderde regenval, neemt het energieverbruik de laatste dagen toe. Opvallend is dat er momenteel geen plannen zijn om zowel huishoudens als bedrijven aan te moedigen tot energiebesparing.

XM, de beheerder van het nationale elektriciteitsnetwerk in Colombia, heeft recentelijk de vraag naar energie gecommuniceerd. In een dringende brief aan de regering waarschuwt XM voor het risico van stroomuitval en roept op tot onmiddellijke implementatie van 13 tijdelijke maatregelen. Het fenomeen El Niño heeft de regenval drastisch verminderd, wat de waterpeilen van de waterkrachtcentrales heeft beïnvloed. Deze bevinden zich momenteel op slechts 31,61% van hun capaciteit op nationaal niveau, een historisch laag niveau van de afgelopen 20 jaar.

Tegelijkertijd is het energieverbruik in het hele land toegenomen. In maart steeg de vraag met 8,31% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De situatie is zo complex dat er een risico bestaat dat de energievraag niet volledig kan worden opgevangen, vooral tijdens piekuren tussen 19:00 en 21:00 uur. XM benadrukt dat het gebrek aan beschikbaarheid van waterkrachtcentrales een kritieke factor is.

Bovendien zijn de energie-exporten naar Ecuador ook toegenomen. XM meldt dat de gemiddelde dagelijkse export naar Ecuador in maart 3,77 GWh bedroeg, met enkele dagen zelfs boven de 5 GWh. Deze trend zal naar verwachting minstens tot de tweede week van april aanhouden.

De Asociación Colombiana de Generadores de Energía Eléctrica (Acolgen) benadrukt dat we ons nog steeds in de eindfase van het droge seizoen bevinden en dat El Niño nog niet voorbij is. Waakzaamheid blijft dus geboden om mogelijke stroomtekorten te voorkomen.

Bron :
Foto:elnuevosiglo.com.co