Laagste aantal moorden in veertig jaar tijd

Colombia zal dit jaar afsluiten met het laagste aantal moorden in 40 jaar tijd, dit kondigde minister van Defensie Luis Carlos Villegas dinsdag aan de pers. Hij meldde dat in 3110 gemeenten geen moorden zijn geregistreerd.

Op een persconferentie vanuit het hoofdkwartier van de Nationale Politie, zei Villegas – met nog een paar dagen voor de jaarwisseling – dat het laagste aantal moorden in de afgelopen vier decennia zijn geregistreerd en dat misdaden zoals afpersing en terrorisme ook zijn gedaald. “We zijn nog minder dan een week onderweg, maar dit jaar gaat de geschiedenis in als het meest veilige jaar in vier decennia”, zei Villegas. Rond kerst en oud en nieuw worden er meer moorden gepleegd, maar volgens Villegas zal het jaar eindigen met ongeveer 320 gevallen minder dan vorig jaar.

De minister van Defensie meldde dat van de 17 metropolitane gebieden in slechts drie gevallen de moorden zijn toegenomen (Medellín, Cartagena en Neiva) en dat in de overige 14 stedelijke gebieden (Tunja, Popayán, Santa Marta, Barranquilla, Cúcuta, Pereira, Manizales, Ibagué, Pasto, Bucaramanga, Villavicencio, Montería, Cali en Bogotá) het cijfer is gedaald. Het laagste aantal gevallen van moord is dit jaar opnieuw Boyacá, met zes moorden per 100.000 inwoners.

De rebellen van de FARC ondertekenen vorig jaar in november een vredesakkoord met de Colombiaanse regering. Zij legden afgelopen jaar de wapens neer na bijna een halve eeuw bloedvergieten en hebben zich omgevormd tot een politieke partij. De laatste overgebleven linkse guerrillabeweging ELN heeft met de regering sinds 1 oktober een tijdelijk staakt-het-vuren dat tot 9 januari duurt. Beide partijen willen inzetten op een verlenging van de wapenstilstand.