Langzaam keert rust terug in Urubá na protest tegen tolheffing

Beetje bij beetje keert de rust terug op de wegen van gemeente Apartadó nadat er sinds 1 januari protesten op de wegen waren vanwege het heffen van tol.

Automobilisten en chauffeurs van vervoers- en transportbedrijven protesteerden afgelopen dagen tegen de inning van drie nieuwe tolgelden die vanaf 1 januari 2018 is ingegaan.

Vakbonden van de vervoerssector uit de regio Urabá riepen chauffeurs op te gaan staken. De straten van Apartadó, de belangrijkste gemeente in de regio Urabá, departement Antioquia, laten het beeld zien van een pittig protest; afgebrande auto’s, losliggende stenen, glas en smeulende vuurtjes.

Hoewel de doorgang voor sommige sectoren nog beperkt is en het openbaar vervoer nog niet functioneert, rijden de eerste motoren en auto’s al op de wegen dat bewaakt wordt door het leger.

Het doel van de tolgelden is om de aanleg van de transversale snelweg van Noord- en Zuid-Amerika, die acht gemeenten in Antioquia’s Urabá zal doorkruisen, te financieren.

Het Nationaal Bureau van de Infrastructuur (ANI) heeft te kennen gegeven dat het heffen van tol van de Transversal de las Américas tijdelijk zal stopzetten. In tussen zal een nieuwe dialoogtafel worden geopend met de gemeenschap en de lokale autoriteiten om te proberen een uitweg te vinden.