Leger aangevallen door vermeende FARC-dissidenten in Cauca

Het Colombiaanse leger zei zondag dat het is lastiggevallen door vermeende leden van El Estado Mayor Central, de grootste dissidente groepering van de voormalige FARC, in Timba, een stad in het onrustige departement Cauca.

Het Specifieke Commando van Cauca, dat deel uitmaakt van de Derde Divisie van het Colombiaanse Leger, liet in een verklaring weten dat soldaten en politietroepen in Timba, in de gemeente Buenos Aires, waren aangekomen om informatie in te winnen “over criminele handelingen die in het gebied hebben plaatsgevonden”.

“Terwijl ze gegevens van voorbijgangers verifieerden om hun missie te volbrengen, werden ze aanvankelijk aangevallen door drie mensen die in een busje reden,” voegde de informatie eraan toe.

Deze mensen vluchtten en de autoriteiten vonden “oorlogsmateriaal” in de vrachtwagen, waarna ze werden lastiggevallen door vermeende leden van het Jaime Martínez Front van de EMC, waarop het leger reageerden.

Het Instituut voor Ontwikkelings- en Vredesstudies, Indepaz, meldde dat tijdens de confrontaties een ondertekenaar van het vredesakkoord met de FARC, die in Buenos Aires woonde waar hij een koffieproject had, werd doodgeschoten.

“De ondertekenaar reed door het gebied op een motorfiets en werd geraakt door geweervuur,” voegde de entiteit eraan toe.

De autoriteiten riepen een Veiligheidsraad bijeen om de zaak te analyseren, die een nieuwe schending van de wapenstilstand tussen de Colombiaanse regering en het EMC zou betekenen.

Na de intimidatie ging de Timba-gemeenschap, “blijkbaar geïnstrumentaliseerd” door het Jaime Martínez Front, “woedend de confrontatie aan met het Nationaal Leger en eiste dat het het gebied, dat belangrijk is voor deze gewapende groep, zou verlaten.

“Het Nationale Leger verwerpt deze daden, die een ernstige belemmering vormen voor de uitvoering van de grondwettelijke missie. Het zal ook een klacht indienen bij de bevoegde autoriteiten”, aldus het leger.

Op 15 november, na een twee weken durende opschorting van de dialoog nadat het EMC van tafel was gelopen en de regering beschuldigde van vermeende “niet-naleving” van de overeenkomst, kondigde de regering de hervatting van de gesprekken aan.

Het EMC besloot op 5 november om de vredesbesprekingen, die slechts 21 dagen eerder waren begonnen en een bilateraal staakt-het-vuren inhielden, op te schorten om “een intern overlegproces te beginnen”.

De dialoog werd gekenmerkt door meningsverschillen tussen de delegaties en de spanningen zijn in de loop der maanden toegenomen.

2023 begon met een staakt-het-vuren van zes maanden dat eenzijdig door de regering in vier departementen werd opgeschort na de moord op vier inheemse minderjarigen die door de guerrilla waren gerekruteerd.

Dit is de derde keer dat de tafel wordt geïnstalleerd. De eerste poging, in mei, mislukte, net als de tweede, in Tibú, in de regio Catatumbo, waar beide delegaties duizenden boeren, de pers en internationale organisaties bijeenriepen, om vervolgens niet tot een akkoord te komen en het opnieuw een week uit te stellen, totdat ze dat wel deden en een staakt-het-vuren afkondigden dat geldig was tot 17 januari.

Bron :
Foto:caracol.com.co