Leger doodt twee leden van Clan del Golfo en neemt één gevangen

Het Colombiaanse leger zei dinsdag dat het twee leden van het beruchte drugskartel Clan del Golfo had gedood en een van zijn bazen gevangen had genomen, nadat de regering een staakt-het-vuren had opgezegd.

Op oudejaarsavond had de regering van de nieuwe president Gustavo Petro een bilateraal staakt-het-vuren afgekondigd met gewapende groepen, waaronder Clan del Golfo, rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) en dissidenten van de ontwapende voormalige guerrillagroep Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC).

Het was een eerste stap in het “totale vrede”-plan van de linkse politicus Petro om via onderhandelingen een einde te maken aan tientallen jaren gewapend conflict.

Maar zondag schortte Petro het bestand met Clan del Golfo op, omdat hij deze ervan beschuldigde achter aanvallen op burgers te zitten.

Volgens de regering steunt de groep sinds 2 maart aanvallen van illegale gouddelvers in het noordwesten van Antioquia.

Arbeiders in illegale mijnen hebben geprotesteerd tegen de vernietiging door de regering van de zware machines die zij gebruiken om grond op te baggeren om goud te vinden.

Mijnwerkers hebben wegen afgesloten en een stadhuis en een bank aangevallen in het district Caucasia.

Maandag zei het leger in het departement Antioquia de vermeende “coördinator van de huurmoordenaars… van deze illegale groep”, een man genaamd Andres, gevangen te hebben genomen.

Volgens minister van Defensie Ivan Velasquez werden ongeveer 10.000 politieagenten en soldaten ingezet in het gebied.

En in een video die naar de media is gestuurd, zegt het leger dat een “confrontatie” in het naburige departement Bolivar “de dood van twee leden van de Clan heeft veroorzaakt”.

De troepen zullen “hun militaire operaties voortzetten”, voegde kolonel Luis Cifuentes toe, die de leiding heeft over de operaties tegen de Clan.

Het leger zei later dat een soldaat buiten dienst werd gedood door huurmoordenaars die “blijkbaar” tot Clan del Golfo behoren in Monteria in het departement Cordoba, ook in het noordwesten.

Criminele groepen in Colombia verdienen bijna evenveel geld met illegale mijnbouw als met cocaïnehandel, zeggen de autoriteiten.

Volgens officiële schattingen zit Clan del Golfo – het grootste kartel van Colombia – achter 30 tot 60 procent van de drugs die worden uitgevoerd uit Colombia.

Bron :
Foto:elpais.com.co