Leger in conflict met FARC-dissidenten na opheffen staakt-het-vuren

In de vroege uren van deze woensdag hebben de Colombiaanse strijdkrachten de operaties tegen de FARC-dissidenten van Estado Mayor Central (EMC) gereactiveerd, nadat de afspraken aan de vredestafels niet waren nageleefd. Binnen dat conflict rapporteerde Indepaz (Instituut voor Ontwikkelings- en Vredesstudies) al heel vroeg over de moord op Álvaro Javier Morales Flor, een erkend sociaal leider, uit de gemeente Cajibío in het departement Cauca. Het leger maakte op zijn beurt melding van hevige botsingen in het landelijke gebied van Puerto Caicedo, Putumayo.

Toen het bevel om het staakt-het-vuren op te heffen bekend was, heeft de commandant van de strijdkrachten, generaal Helder Fernan Giraldo Bonilla, ruim 300.000 mannen en vrouwen ingezet van alle eenheden van het Nationale Leger, de Marine en de Luchtmacht, over het hele nationale grondgebied, om het militaire offensief te beginnen tegen de FARC-dissidenten van Iván Mordisco.

Een van de gebieden die het zwaarst getroffen zijn door de gewelddadige escalatie is het departement Cauca. In dit gebied, in het zuidwesten van het land, werd afgelopen zondag een bekende inheemse leider vermoord. Zijn dood was voor de regering de aanleiding om te besluiten het staakt-het-vuren op te schorten.

Wat Álvaro Javier Morales betreft, bleek dat hij was ontvoerd op het moment van zijn moord; later werd zijn lichaam gevonden in het dorp Cacahual, op de weg naar de sector La Mina in de gemeente Cajibío.

Wat betreft de botsingen tussen het leger en het Carolina Ramírez-front van EMC, melden de autoriteiten in Putumayo de gevangenneming van vier leden van de criminele structuur en de inbeslagname van explosieven, geweren, munitie en communicatiemiddelen.

Bron :
caracol.com.co