Legergeneraal opgepakt voor executies

Een legergeneraal is maandag gearresteerd vanwege het jarenlang doden van onschuldige burgers, zogenaamd guerrillastrijders die in gevecht waren gedood.

Legergeneraal Henry William Torres Escalante, die een administratieve functie heeft, gaf zichzelf meteen nadat een aanhoudingsbevel voor hem was afgegeven aan. Torres leidde zelf in 2007 in Aguazul in het departement Casanare een militaire eenheid waarbij een vader en zoon werden doodgeschoten en als guerrillastrijders werden voorgedaan.

‘Falsos positivos’

Colombia is jarenlang opgeschrikt door een reeks moorden tussen 2002 en 2008. Onschuldige Colombianen werden meegelokt door de militairen met allerlei beloftes en vervolgens geëxecuteerd om het dodental van de strijd tegen de guerrilla’s hoger te doen laten lijken. De onschuldige slachtoffers kwamen bekend te staan als de ‘falsos positivos’ (vals-positieven). De militairen kregen extra bonussen of verlof als ze een bepaald aantal guerrillastrijders hadden gedood. Ruim 4000 onschuldige burgers werden vermoord en na hun dood vaak in uniformen gestoken van de guerrillastrijders.

Legergeneraal Mario Montoya

Torres is de hoogste legerofficier tot nog toe die voor de moorden is aangehouden. De hoofdaanklager in Colombia wil ook generaal Mario Montoya laten oppakken, een nauwe bondgenoot van de voormalige president Alvaro Uribe.

Montoya leidde het leger toen het zogenoemde ‘falsos positivos’ schandaal in 2008 aan het licht kwam. Het leger bleek duizenden burgers te hebben gedood, om hun resultaten in de strijd tegen guerrillastrijders groter te doen lijken dan het was. Hij riskeert een gevangenisstraf van 40 jaar in de gevangenis.  Op 31 mei zal het hof van Bogotá een uitspraak doen over de vermeende praktijken van deze generaal.

Human Rights Watch

Mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch hebben aan de bel getrokken nu de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC afspraken maken voor het vredesakkoord. Zij vrezen dat hoge legerofficieren mogelijk door het vredesakkoord er onderuit kunnen komen. Tot nu toe zijn alleen militairen met lagere rangen veroordeeld.