Leider van drugsorganisatie la Oficina de Envigado opgepakt

De Colombiaanse politie heeft Juan Carlos Mesa gearresteerd, alias “Tom”, een van de meest gezochte drugsbazen in het land voor wiens vangst de Verenigde Staten een beloning van $2 miljoen dollar uitlooft.

Het Ministerie van Defensie beschreef de vangst van Tom op Twitter als één van de grootste klappen tegen de drugssmokkel van dit jaar en zei dat hij in de gemeente El Peñol, departement Antioquia, was gevangen genomen.

Het ministerie meldde ook dat de gevangene leider was van Envigado Office, een van de belangrijkste drugsbendes in Colombia die actief is in Medellin en omgeving.

Volgens officiële informatie is Tom sinds 1988 betrokken bij criminele activiteiten en sinds 2014 staat Juan Carlos Mesa op de Clinton List voor individuen en organisaties die gelinkt zijn aan drugshandel. De Clinton List is in 1995 gecreëerd tijdens de administratie van Bill Clinton en is een database die over de hele wereld bedrijven of mensen registreert die banden hebben met geld uit drugshandel, drugs handelen of betrokken zijn bij het witwassen er van.

De burgemeester van Medellín, Federico Gutierrez, had de politie afgelopen januari specifiek gevraagd om te werken aan het vangen van Tom, zodat mensen in vrede kunnen leven in zijn stad en in heel Antioquia.

In april beloofde president Juan Manuel Santos dat de politie hem zou vangen en herinnerde hij eraan dat er een beloning van 2 miljoen dollar op zijn naam stond voor iedereen die informatie verschafte die tot zijn arrestatie leidde.

Het bedrag is veel meer dan de 3 miljard peso’s (ongeveer 1 miljoen dollar) die aangeboden wordt voor Dairo Antonio Usuga, alias “Otoniel”, leider van de Clan del Golfo, Colombia’s grootste criminele organisatie.

Toen Tom gearresteerd werd, vierde hij zijn verjaardag. Onder de bezoekers was Jhon Jairo Velasquez Vasquez, alias “Popeye”. Hij was huurmoordenaar van Pablo Escobar en heeft daar voor meer dan 23 jaar in de gevangenis doorgebracht. In verschillende interviews heeft hij gezegd dat hij weer als normale burger in de samenleving is opgenomen.