Leider van criminele organisatie Los Pelusos gevangengenomen

Na een gecoördineerde operatie van de Colombiaanse politie werd Richar Arley Díaz Garay, alias Cóndor, het huidige hoofd van de georganiseerde gewapende groepering ‘Los Pelusos’, gevangengenomen.

President Duque maakte vandaag het nieuws bekend op zijn Twitteraccount. “Met de val van Cóndor, de topleider van Los Pelusos, bevestigen we opnieuw dat we hier geen enkele dag zullen rusten en dat we de confrontatie met alle kracht en met alle operationele capaciteit zullen blijven aangaan tegen elke vorm van misdaad die probeert de rechten van Colombianen aan te vallen,” zei president Iván Duque, verwijzend naar de gevangenneming van Díaz Garay in Santiago, Norte de Santander, die hij beschreef als “een crimineel van de ergste soort”, die betrokken is bij “meerdere moorden op sociale leiders”.

Aan het einde van de zitting van de Nationale Commissie voor Veiligheidsgaranties gaf de president aan dat de arrestatie van Condor een voorbeeld is van wat “de regering in deze maanden heeft bereikt, waarbij leiders als “Pacora”, “David”, “Orejas”, “Guacho” ook zijn gevallen”. Hij verklaarde dat de acties van de publieke macht tot de val heeft geleid van de leiders van Pachenca, Clan del Golfo, de dissidenten van de FARC, ELN en La Narcotalia. De president benadrukte ook dat Cóndor in verband  wordt gebracht met de moord op sociale leiders in het noordoosten van het land.

De Colombiaanse politie meldde dat Cóndor 385 leden onder zich had. De belangrijkste financieringsbron was onder meer drugshandel, ontvoeringen en afpersingen van mijnwerkers, transport- en handelsbedrijven.

Hij was verantwoordelijk voor gewelddadige acties tegen de openbare macht en de burgerbevolking, met als gevolg gedwongen ontheemding in de Catatumbo-regio, afpersing, ontvoering, smokkel en het onderhouden van een voortdurende gewapende confrontatie met de guerrillabeweging ELN.

Bron :
Foto:Policía Nacional