Licentie olie-exploratie in het unieke Caño Cristales ingetrokken

De licentie van een oliebedrijf om fracking toe te passen in het natuurgebied van Caño Cristales, een van Colombia’s meest unieke ecosystemen, is door de Colombiaanse regering ingetrokken.

Grote verontwaardiging ontstond er van de week toen men tot de ontdekking kwam dat het bedrijf Hupecol, een dochteronderneming van het Amerikaanse oliebedrijf Dan A. Hughes, het recht had om proefboringen in het natuurgebied te mogen uitvoeren voor het mogelijk winnen van olie door middel van fracking.

Vandaag heeft de Colombiaanse president Santos samen met zijn minister van Milieu te kennen gegeven dat deze licentie zal worden opgeschort. Via zijn Twitteraccount liet hij nogmaals kenbaar maken het unieke ecosysteem te zullen beschermen.

De Caño Cristales in Colombia wordt door velen beschouwd als de mooiste rivier van de wereld. De rivier bevindt zich in het Nationaal Park Sierra de La Macarena, in de Oostelijke Cordillera tussen de vlakte en de jungle en behoort tot het departement Meta. De waterplanten in de rivier, de macarenias clavijeras, geven de rivier tweemaal per jaar voor een korte duur vijf kleuren. Deze spectaculaire transformatie van de rivier trekt veel toeristen aan en wordt ook wel de regenboogrivier genoemd.

Door een conflict tussen linkse rebellenbewegingen en de Colombiaanse regering was het natuurgebied jarenlang niet toegankelijk. Sinds 2009 was deze adembenemende rivier weer benaderbaar voor het publiek. De lokale bevolking heeft sindsdien ingespeeld op het ecotoerisme en is bang dat de oliewinning door fracking ernstige schade zal toebrengen aan het  onvergelijkelijk ecosysteem.