Medellín neemt noodmaatregelen tegen luchtvervuiling

De burgemeester van Medellín, Federico Gutiérrez, heeft noodmaatregelen genomen tegen de luchtvervuiling, die de tweede grootste stad van Colombia teistert.

Door het optreden van thermische inversie is in de Vallei van Aburrá zoveel smog ontstaan, dat het schadelijk is voor de gezondheid van de inwoners van deze vallei. Door een te hoge concentratie van fijnstof in Medellín wordt de standaard van 50 µg/m³, gegeven door de Wereld Gezondheidsorganisatie, overschreden.

Om de smog in te perken heeft de Burgemeester van Medellín enkele noodmaatregelen genomen. Op zaterdag vanaf 15.00 uur tot en met zondag 18.00 uur mogen er geen auto’s en motoren rijden. Gutiérrez heeft uitzonderingen op deze maatregel genomen als het om voertuigen met 3 of meer personen gaat, voertuigen van hulpdiensten, ambulances, brandweerauto’s, voertuigen voor controlefuncties en voertuigen van de gemeente.

Om de inwoners van Medellín tegemoet te komen is een deel van het openbaar vervoer gratis voor hen. Van vrijdag 1 april tot en met dinsdag 6 april is de Metrocable, Tranvia en lijn A en B van de Metro tussen 9.00 uur en 16.00 uur gratis.

Verhoging van de luchtverontreiniging, de zogenaamde pollutiepieken, kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid. Thermische inversie verhindert dat de vervuiling goed wordt verspreid in de lucht. In normale situaties neemt de temperatuur af met de hoogte. Bij een thermische of temperatuursinversie doet zich het omgekeerde voor: vanaf een bepaalde hoogte stijgt de temperatuur opnieuw en wordt ze hoger dan de temperatuur in de lagere luchtlagen. De luchtvervuiling, die in een normale situatie verticaal wordt verdund, wordt nu vastgehouden onder die inversielaag. Deze inversielaag zorgt voor een soort deken die de luchtvervuiling tegenhoudt.