Meer bewoners moeten evacueren door aanhoudende problemen stuwdam HidroItuango

De Colombiaanse regering heeft bijna 5.000 mensen die langs de rivier Cauca leven geëvacueerd vanwege problemen met een waterkrachtcentrale in aanbouw.

Vorige week werd al uit voorzorg 600 mensen geëvacueerd vanwege het hoge waterpeil door zware regenbuien en problemen met de stuwdam HidroItuango. Een omleidingstunnel van de stuwdam is ingestort en blokkeert het water waardoor de druk op de dam te hoog wordt. Energiebedrijf EPM was genoodzaakt om vier tunnels in de dam open te zetten waardoor het waterpeil stroomafwaarts flink is toegenomen.

Jorge Londoño, het hoofd van EPM zegt er alles aan te  doen om het instorten van de stuwdam te voorkomen. Uit voorzorg zijn er totaal 4.985 mensen die aan de oever leven van de rivier verplaatst naar schuilplaatsen ver weg van de vloedstreek. Zaterdag meldde Londoño dat het water met 20% is gezakt en vorderingen zijn gemaakt met het verhogen van de dam.

De bouw van de dam, waarmee nog geen elektriciteit wordt opgewekt, heeft bijna 4 miljard dollar gekost en is bedoeld om 17 procent van de elektriciteitsbehoefte van Colombia te dekken.