Meer dan 60 huizen verwoest door aardverschuivingen in Rosas, Cauca

Ongeveer 400 mensen zijn geëvacueerd uit vier dorpen in de gemeente Rosas in het zuiden van Cauca, na een gigantische aardverschuiving die minstens 64 huizen en een onderwijsinstelling verwoestte.

De Pan-American Highway is volledig afgesloten in de sector van het dorp Chontaduro, waar de weg over ongeveer 900 meter bedekt is met aarde. 

Vanwege aanhoudende aardverschuivingen in het gebied en de instabiliteit van het terrein, is het niet mogelijk geweest om de werkzaamheden te starten om de doorgang mogelijk te maken. Er zijn honderden burgers die de snelweg Balboa, La Sierra en Rosas gebruiken als alternatieve doorgang om tussen Pasto en Popayán te kunnen reizen, hoewel er files zijn en alleen kleine voertuigen mogen passeren omdat de weg ook is verslechterd door de regens. 

De 160 geëvacueerde gezinnen zijn overgebracht naar tijdelijke opvangcentra in het stedelijk gebied van de gemeente Rosas, waar ze humanitaire hulp krijgen. 

Tevens werden met steun van de luchtmacht acht personen uit het hoger gelegen deel van het dorp La Soledad gered die geweigerd hadden het gebied vrijwillig te verlaten.

Er moet worden gewacht tot de aardverschuivingen voorbij zijn voordat de schade aan de Pan-American Highway kan worden vastgesteld en de grondverzetwerkzaamheden kunnen beginnen, maar naar schatting zal het traject enkele dagen gesloten zijn.

Intussen wordt de alternatieve weg per uur heropend en zijn er ook verbeteringswerken gepland in de sectoren die in slechte staat verkeren door het autoverkeer en de regen. ’s Nachts is de weg om veiligheidsredenen afgesloten en is het leger aanwezig tussen de gemeenten Rosas, La Sierra en El Patía. 

Bron :
Foto:caracol.com.co