Mexico, Colombia en Cuba richten regionaal agentschap voor medische hulpmiddelen op

Dit initiatief heeft tot doel de Latijns-Amerikaanse productie van geneesmiddelen en medische grondstoffen en apparatuur te stimuleren.

Donderdag kwamen autoriteiten van Mexico, Colombia en Cuba bijeen om de oprichting van het Latijns-Amerikaanse Agentschap voor Medische Hulpmiddelen (AMLAC) te stimuleren, dat tot doel heeft de regionale gezondheidscapaciteiten te versterken en de goedkeuring van geneesmiddelen en vaccins in noodsituaties op gezondheidsgebied te versnellen.

Tijdens de bijeenkomst bespraken de directeuren van het Colombiaanse Instituut voor toezicht op geneesmiddelen en levensmiddelen (INVIMA), het Cubaanse Centrum voor controle op geneesmiddelen en medische hulpmiddelen (CECMED) en de Mexicaanse Federale Commissie voor bescherming tegen gezondheidsrisico’s (COFREPRIS) de basis om te zorgen voor zelfvoorziening van medische benodigdheden in de regio.

“Het AMLAC zal de regionale capaciteit stimuleren om grondstoffen, medische apparatuur en technologieën te produceren die beantwoorden aan de behoeften van onze landen op het gebied van volksgezondheid,” zeiden zij.

De presidenten Gustavo Petro (Colombia) en Andres Manuel Lopez Obrador (Mexico) stelden de oprichting van het AMLAC voor tijdens de 7e top van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische staten (CELAC) in Buenos Aires, Argentinië.

De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel stond volledig achter dit initiatief en benadrukte dat de convergentie van de gezondheidsvoorschriften en -normen in de regio onontbeerlijk is om samen de gevolgen van de post-coronaviruscrisis tegen te gaan.

Momenteel telt Latijns-Amerika zeven van de 15 landen ter wereld met de hoogste COVID-19 sterftecijfers per 100.000 inwoners. Op 15 maart had deze regio 68.163.526 COVID-19-gevallen en 1.351.596 daarmee verband houdende sterfgevallen geregistreerd.

In april zullen de AMLC-partners hun besprekingen voortzetten in de stad Acapulco (Mexico). Later zullen zij opnieuw bijeenkomen in Bogota (Colombia) en Havana (Cuba).

Bron :
Foto:Gerd Altmann