Miguel Ángel López voor vier jaar geschorst wegens dopinggebruik

Miguel Angel Lopez heeft een wielerverbod van vier jaar opgelegd gekregen vanwege bezit en gebruik van drugs tijdens de Giro d’Italia 2022, zei de Internationale Wielerunie (UCI) woensdag.

De 30-jarige is een van Colombia’s meest geliefde wielrenners en heeft de bijnaam Superman’ nadat hij als jeugdrenner een bende fietsendieven in elkaar sloeg.

Maar woensdag kreeg de man die derde werd in zowel de Giro als de Vuelta in 2018 een verbod opgelegd tot juli 2027 voor het bezit en gebruik van de verboden hormoonbehandeling menotropine.

“In overeenstemming met de Wereld Anti-Doping Code en het UCI Anti-Doping Reglement, is de schorsing ingegaan op 25 juli 2023 en zal van kracht blijven tot 24 juli 2027”, aldus de UCI.

De UCI gaf Lopez een voorlopig verbod na bewijs verkregen van de politie in Spanje en de Spaanse Nationale Anti-Doping Organisatie.

In december 2022 werd Lopez ontslagen door de Astana ploeg, die beweerde dat hij banden had met Marcos Maynar — een Spaanse dokter die centraal stond in een dopingonderzoek dat ertoe leidde dat Lopez werd vastgehouden op het vliegveld van Madrid.

Na zijn ontslag bij Astana tekende Lopez bij Team Medellin-EPM waarmee hij de Ronde van Colombia en de Ronde van San Juan won.

Lopez ontkende toen elk verband met doping en had nog nooit eerder positief getest. De Colombiaanse wielrenner legt zich niet neer bij zijn jarenlange schorsing. De Colombiaan geeft aan dat er geen sprake zou zijn van een dopingovertreding en dat de schorsing van vier jaar dus niet terecht is. López gaat naar eigen zeggen direct in beroep tegen de uitspraak van de UCI om zijn onschuld te verdedigen, zoals hij altijd heeft gedaan. Hij hoopt daardoor terug te kunnen keren in de competitieve wielerwereld.

Bron :
Foto:semana.com