Miguel Angel Lopez voorlopig geschorst voor bezit verboden middelen

De Internationale Wielerunie (UCI) heeft de Colombiaanse renner Miguel Angel Lopez voorlopig geschorst vanwege een mogelijke inbreuk op het antidopingreglement. Er loopt een onderzoek tegen de 29-jarige Colombiaan voor gebruik en bezit van een verboden substantie in de weken voor de Giro d’Italia van 2022.

Het gaat om het “gebruik en bezit van een verboden substantie in de weken voor de Giro van 2022″. Die Ronde van Italië verliet Lopez in de vierde etappe vanwege een dijblessure. De UCI kreeg op 26 juni en 7 juli van dit jaar bewijsmateriaal van het internationaal testagentschap (ITA), verkregen via de Spaanse Guardia Civil en de Spaanse antidopingorganisatie (CELAD). Die voerden een onderzoek naar de controversiële dokter Marcos Maynar.

Eind vorig jaar werd Miguel Angel Lopez, bijgenaamd Superman, ontslagen door Astana-Qazaqsta. Dat gebeurde nadat nieuwe aanwijzingen waren opgedoken die duidden op een nauwe band met dopingarts Maynar. Eind juli 2022 had Astana de klimmer geschorst, nadat Lopez door de politie op de luchthaven van Madrid ondervraagd was vanwege zijn connecties met Maynar, die in de sportwereld nauw betrokken zou zijn bij tal van dopingzaken met anabole steroïden en epo. Bij gebrek aan bewijs diende Astana de schorsing al snel op te heffen. Lopez kon zo deelnemen aan de Vuelta, waar hij een vierde plaats uit het vuur sleepte.

Sinds dit jaar koerst Lopez niet meer op het hoogste niveau, wel voor het Colombiaanse en continentale team Team Medellin. Hij opende zijn seizoen met eindwinst in de Ronde van San Juan. Vorige maand verbaasde hij met 9 zeges plus de eindwinst in de Ronde van Colombia.

Bron :
Foto:caracol.com.co