Militairen en inheemse reddingswerkers krijgen onderscheiding voor de redding van in jungle verdwaalde kinderen

De Colombiaanse President Gustavo Petro reikte ook medailles uit aan de militaire reddingshond Wilson, die vermist raakte tijdens de zoektocht naar de kinderen.

President Gustavo Petro heeft medailles uitgereikt aan inheemse en militaire reddingswerkers die deelnamen aan een operatie om vier kinderen te vinden die 40 dagen in de jungle waren verdwaald nadat ze een vliegtuigcrash in het Amazonegebied hadden overleefd.

De kinderen, in de leeftijd van 1 tot 13 jaar, overleefden de crash waarbij op 1 mei hun moeder, de piloot en een inheemse leider om het leven kwamen. De kinderen werden uiteindelijk op 9 juni gevonden door militairen en vrijwilligers van het inheemse Muruy volk na een grote en complexe zoekactie.

“Meer dan de medailles, die symbolisch zijn… de grote prijs, de grote beloning, heet leven,” zei president Petro maandag tijdens de ceremonie in de hoofdstad Bogota waar leden van de reddingsmissie de medailles van de Orde van Boyaca kregen – de op één na hoogste onderscheiding in het leger en de hoogste voor burgers.

De kinderen – Lesly, Soleiny, Tien Norie en Cristin, respectievelijk 13, negen, vijf en één jaar oud – overleefden wekenlang in de diepe jungle dankzij de vaardigheden die ze leerden als leden van een van de inheemse gemeenschappen in Colombia.

Petro zei dat de kinderen zich hadden laten leiden door “voorouderlijke” kennis en prees de samenwerking met de inheemse leden van het zoekteam voor “het onderwijzen van heel Colombia hoe we, verenigd, leven kunnen vinden”.

“Nu is er geen discussie meer over de vraag of Westerse of traditionele wijsheid belangrijker is,” zei Petro over de reddingspogingen. “Samen hebben ze de kinderen teruggebracht.”

“Het leger met zijn satellieten en de inheemse bevolking met hun drankjes – waaronder ayahuasca – en het aanroepen van de geesten van de jungle, vonden samen leven,” voegde hij eraan toe.

De kinderen herstelden naar verluidt naar tevredenheid in een militair ziekenhuis in Bogota.

Een militaire reddingshond, Wilson, die zelf vermist raakte tijdens de operatie, kreeg ook een van de medailles. Hoewel de inspanningen om Wilson te vinden werden voortgezet nadat de kinderen waren gevonden, is zijn redding nu onwaarschijnlijk, vertelde een militaire functionaris aan lokale media.

Generaal Pedro Sanchez, leider van de reddingsoperatie, zei dat er monumenten zouden worden gebouwd om de nalatenschap van de zesjarige Belgische Mechelse herder te herdenken.

Wilson is niet meer gezien sinds 18 mei, toen hij na een geur wegrende van het zoekteam. Het leger zei dat de zoekers Wilson’s pootafdrukken volgden, die hen naar het algemene gebied leidden waar de kinderen uiteindelijk drie weken later werden gevonden door vier van de inheemse vrijwilligers.

Bron :
Info:presidencia.gov.co