Millonarios voor de zestiende keer landskampioen

Na een 0-0 gelijkspel in de eerste finaleronde in het Atanasio Girardot stadion te Medellín, werd zaterdag het laatste woord gesproken in Bogota, in een uitverkochte thuiswedstrijd en met het beste van twee van de meest competitieve ploegen van het land trok uiteindelijk Nacional, de ploeg uit Medellín, aan het korste eind.

Millonarios is in eigen huis de nieuwe kampioenen van de Liga Betplay geworden, de hoogste competitie van Colombia. De ploeg uit Bogotá won hun 16e competitietitel na een strafschopoverwinning op Atlético Nacional. De wedstrijd eindigde in 1-1 na 90 minuten.

In het begin nam de thuisploeg het initiatief. De gastheren hadden het leeuwendeel van het balbezit, maar kregen niet veel kansen om Kevin Mier in de problemen te brengen. De bezoekers daarentegen wachtten ordelijk af op eigen helft.

Het was duidelijk dat het plan van Atlético Nacional was om vast te houden en te proberen er in snelle omschakelingen uit te komen om een fout van Millonarios te vinden. Dit was het geval in de 31e minuut toen Jefferson Duque profiteerde van een precieze voorzet van links in het strafschopgebied om de 1-0 te maken.

Het doelpunt in het zuidelijke doel van het El Campín stadion kwam als een emmer koud water voor Millonarios, dat drie wijzigingen moest doorvoeren voor de tweede helft.

In eerste instantie besloot coach Alberto Gamero Oscar Cortés in te brengen voor Jáder Valencia, in een poging te evenaren wat er in de eerste helft gebeurde in het Atanasio Girardot stadion. Fernando Uribe en Luis Carlos Ruiz kwamen erin, vijf minuten voordat Andrés Llinas de gelijkmaker scoorde.

Vanaf dat moment was het een en al zenuwen voor beide ploegen, die zo min mogelijk fouten wilden maken toen ze het strafschopgebied binnendrongen met de tijd die begon te dringen. Het was alles of niets voor beide partijen.

De ploeg uit Bogotá had zelfs een paar kansen om er nog één terug te pakken in de 90 minuten, maar het slechte afwerken van Jorge Arias werkte tegen toen de klok doortikte naar de 89e minuut.

Het zou allemaal beslist worden door strafschoppen. Beide teams brachten de nodige wijzigingen aan met het oog op de strafschoppen.

Al in de beslissende ronde kwam de gemiste strafschop die bepalend was voor de titel van Millonarios op naam van Jarlan Barrera, die de strafschop over liet aan Álvaro Montero. Millonarios werd gekroond tot kampioen na een 3-2 overwinning in de shoot-out.