Minister van Defensie spreekt zorgen uit over aanvallen ELN vanuit Venezuela

Vanuit Pereira bevestigde de minister van Defensie, Luis Carlos Villegas, dat hij woensdagavond telefonisch contact heeft gehad met zijn Venezolaanse tegenhanger, generaal Vladimir Padrino en zijn bezorgdheid heeft geuit dat guerrillabeweging ELN aanvallen plant en uitvoert in Colombia vanuit Venezolaans grondgebied.

Villegas sprak zijn bezorgdheid uit over de toenemende deelname van Venezolanen aan terroristische daden en georganiseerde misdaad. Hij benoemde ook de relatie tussen de aanslag op een politiebureau in Barranquilla en adressen van mensen uit het buurland en de telefoontjes die voorafgaand vanuit Venezuela werden gepleegd.

De ministers kwamen overeen om binnenkort een vergadering te houden in het grensgebied om de situatie te bespreken, die zich ook meer met zich meebrengt zoals de migrantenstroom vanuit Venezuela door de economische crisis in het land.

“Zowel aan de grens met Norte de Santander als aan de grens van Arauca is de bezorgdheid zeer groot, omdat we afgelopen dagen tijdens de zogenaamde Paro Armado (gewapende blokkades) van ELN konden verifiëren dat leden ELN en Venezolanen zowel terroristische als gewapende acties tegen de bevolking uitvoerden”, zei de minister.

Minister Villegas benadrukte dat het aantal Venezolanen dat aan deze acties heeft deelgenomen, toeneemt. “We hadden twee dode Venezolanen die een explosieve lading op een weg bij Pamplona wilden activeren. Het leger wist dit te voorkomen waardoor deze twee terroristen om het leven kwamen”.