Minister Schultz leidt bedrijvenmissie naar Colombia

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu leidt van 30 augustus tot en met 4 september een economische missie naar Colombia. Het bezoek, met vertegenwoordigers van 17 Nederlandse bedrijven en organisaties, staat in het teken van de samenwerking op het gebied van integraal waterbeheer. Daarnaast is aandacht voor het grootschalige investeringsprogramma van de Colombiaanse regering voor havenontwikkeling en binnenvaart, wegen, spoor , stedelijke ontwikkeling en uitbreiding van alle luchthavens.

Colombia kampte in 2010/2011 met zware overstromingen. Sinds 2011 werken Colombia en Nederland daarom intensief in een aantal projecten samen onder meer in een Masterplan Kustbescherming en een Ruimte voor de Rivier project voor de rivier Cauca. Tevens voeren Nederlandse baggeraars diverse projecten uit. Daarnaast is Colombia samen met Nederland en Japan initiatiefnemer van de Deltacoalitie, een samenwerkingsverband van ‘lage landen’ om de aandacht voor kwetsbare delta’s internationaal hoger op de agenda te krijgen. Naast het uitbouwen van de intensieve relatie op het gebied van water beoogt de missie het Nederlandse bedrijfsleven beter in beeld te brengen voor opdrachten die voortvloeien uit het infrastructuurprogramma van de Colombiaanse regering.

Programma
Minister Schultz heeft in Bogotá diverse bilaterale gesprekken met onder met Minister van Housing, Luis Felipe Henao Cardona, Minister van Transport, Natalia Abello Vives, directeur Simon Gaviria van het Nationale Planningsbureau, minister Gabriel Vallejo Lopez van Milieu. Daarnaast brengt de minister een bezoek aan het Instituut voor Hydrologie, Meteorologie en Omgevingsstudies (IDEAM). Onderwerp van gesprek zijn de systemen waarmee je mensen goed kunt waarschuwen voor overstromingen. Ook bezoekt de delegatie El Dorado Airport, een van de grootste luchthavens van het land, die de komende jaren dubbel zo groot wordt.
In Cartegena heeft minister Schultz een overleg met burgemeester José Lopez en vindt een seminar plaats over Integraal Waterbeheer. Daarbij gaat het om havenontwikkeling, waterbestendige steden en Ruimte voor de Rivier. De minister brengt een veldbezoek aan het project Canal del Dique, waar met Nederlandse Kennis de bevaarbaarheid en de afvoercapaciteit van de rivier wordt verbeterd. Een busrit naar Barranquilla langs de Caribische kust toont de problemen ontstaan door kusterosie.

De missie is een vervolg van het bezoek van de toenmalige minister van Transport Álvarez aan Nederland in oktober 2013. In november 2014 leidde minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een economische missie naar Colombia. De economische relatie van Nederland met Colombia is sterk. Nederland is de vierde investeerder in Colombia en de vijfde exporteur naar Colombia. De transitie van hulp naar handel is positief verlopen. Colombia en Nederland gelden als gelijkwaardige handelspartners waarbij vanuit beide zijden wordt ingezet op economische samenwerking ter versterking van beide economieën. (bron: rijksoverheid.nl)