Minister van Financiën: “Economische groei Colombia is voorspeld op 1,8% in 2024”

De Colombiaanse economie zal in 2024 naar verwachting met 1,8% groeien, terwijl de inflatie naar verwachting zal afnemen tot 5%, wat de weg vrijmaakt voor de centrale bank om haar referentierente te verlagen tot ongeveer 8%, zei minister van Financiën Ricardo Bonilla op donderdag.

De groei van het BBP voor 2023 zal naar verwachting uitkomen op 1,2%, voegde hij eraan toe, lager dan de vorige prognose van de minister van 1,8% eind vorig jaar.

De op drie na grootste economie van Latijns-Amerika haperde het afgelopen jaar, terwijl de inflatie hardnekkig hoog bleef met 10,15% in de 12 maanden tot en met november.

“We verwachten dat de economische groei in 2024 zal uitkomen op 1,8%, wat betekent dat we geleidelijk uit deze wereldwijde groeivertraging komen”, zei Bonilla tijdens een interview in de hoofdstad Bogota.

De inflatie voor het einde van 2023 zal naar verwachting uitkomen op ongeveer 9,5%, zei Bonilla, een aanzienlijke daling ten opzichte van de 13,12% in 2022, maar aanzienlijk hoger dan de doelstelling van 3% van de centrale bank.

Analisten verwachten dat de inflatie in 2023 zal uitkomen op 9,43%. “Dat de inflatie langzaam maar zeker blijft dalen, betekent dat we het doel van 3% van de (centrale) bank niet zullen bereiken in 2024; het zal worden bereikt in 2025,” zei Bonilla.

Een lagere inflatie zou de centrale bank in staat stellen om de referentierente te verlagen van de huidige 13%.

De regering zal gesprekken voeren met CEO’s van besrijven over het voorstel van president Gustavo Petro om wijzigingen aan te brengen in een belastinghervorming – die begin vorig jaar werd goedgekeurd – om de belastingdruk te verschuiven van bedrijven naar rijke particulieren, zei Bonilla.

“We gaan een gepreksronde starten met economische spelers, bedrijfsorganisaties enzovoort,” zei de minister, eraan toevoegend dat alle voorgestelde wijzigingen ter goedkeuring naar het Congres zullen worden gestuurd.

Sinds de eerste belastinghervorming begin 2023 werd goedgekeurd, heeft de regering van Petro moeite gehad om een drietal volgende projecten door te drukken om de gezondheidszorg, pensioenen en werk te hervormen.

De Colombiaanse regering opent alleen besprekingen over de begrotingsregel – die grenzen stelt aan het begrotingstekort – wat geen garantie is voor veranderingen of plannen om de regel te overtreden, zei Bonilla. Het doel voor het begrotingstekort voor 2023 was 4,3% van het BBP.

Het land zal doorgaan met het uitgeven van obligaties en het zoeken naar leningen, maar zal proberen sommige vervaldata te verschuiven om de investeringen te verhogen.

“We zijn op zoek naar nieuwe internationale spelers om deel te nemen,” zei hij.

Bron :
Foto:semana.com