Na aanslagen zeggen FARC-dissidenten dat ze zich aan het staakt-het-vuren zullen houden

De Colombiaanse regering en de FARC-dissidenten, die zichzelf Estado Mayor Central ( EMC ) noemt – onder bevel van Iván Mordisco – zijn overeengekomen om op 8 oktober aanstaande een tijdelijk bilateraal staakt-het-vuren van tien maanden te beginnen. Hoewel dit besluit op 20 september werd bevestigd, zette de reeks aanvallen in het departement Cauca in de daaropvolgende dagen de wil tot vrede op sommige fronten en zelfs de eenheid van bevel van de EMC in twijfel.

De afgelopen uren hebben enkele structuren van deze gewapende groep zich echter uitgesproken om het bevel op te volgen en in de gebieden die actief zijn, te voldoen aan het stopzetten van offensieve operaties tegen de openbare macht.

Dit was het geval met het Jaime Martínez- front, een structuur die voornamelijk in het westen en zuidwesten van Colombia opereert en die vorige week achter verschillende aanvallen in Cauca en Valle zat. Via een video die deze maandag werd gepubliceerd, meldde het front dat het de nationale richtlijn aanvaardt om aanvallen op het publieke geweld te stoppen, waarbij het “het recht op zelfverdediging” voorbehoudt in geval van offensief door zijn tegenhanger.

Deze gewapende guerrillavleugel bevestigde dat deze naleving geldig zal zijn van middernacht op 25 september tot 8 oktober, wanneer het bilaterale staakt-het-vuren begint. In diezelfde videoverklaring verklaarden de strijders echter dat zij de afgelopen weken het doelwit zijn geweest van acties die de vredesintenties zouden kunnen aantasten.

“De publieke macht heeft de FARC verdrongen om bevolkingsgroepen hand in hand met paramilitaire groepen aan te vallen. De heersers in de regio’s hebben niets gedaan om deze praktijken te stoppen, die niet alleen de stopzetting van de offensieve acties in gevaar brengen, maar ook het staakt-het-vuren dat binnenkort zal worden ingesteld”, voegde de guerrilla toe.

Een soortgelijk geval was dat van leden van Comando Conjunto de Occidente van de EMC , die ook in video zeiden dat de strijders onder bevel van Iván Losada het 10e, 45e en 28e front vragen de acties tegen de publieke macht stop te zetten.

In hun verklaring, uitgegeven op 23 september, vroegen ze hun gelederen om deze gewapende acties te stoppen en niets te ondernemen dat zou helpen “de ontwikkeling van de verkiezingscampagnes te belemmeren.”

Deze groep zei ook dat ze ‘het recht op zelfverdediging zouden behouden’ en beschuldigde het bevel van de Quirón Task Force ervan een uitroeiingscampagne tegen hen te organiseren ‘met of zonder staakt-het-vuren’.

Het Franco Benavides- front sloot zich bij deze naleving aan. Militanten uit hun gelederen zeiden op zaterdag 23 september dat we, na hun ondergeschiktheid aan de CCO , “zich houden aan de onmiddellijke leiding van het vrijlaten van de beroepsmilitairen Nelson Gabriel Vásquez Reina en Ever Paz Pantoja van het Boyacá-bataljon, die tijdens militaire manoeuvres werden vastgehouden. “We willen dat het gezien wordt als een gebaar van goede wil in deze Totale Vrede.”

Ze herhaalden ook hun bereidheid om de vijandelijkheden in het departement Nariño, waar ze voornamelijk actief zijn, te verminderen, waarbij ze zich hun “recht op legitieme zelfverdediging” voorbehielden.

Deze oproep werd herhaald door het Ismael Ruiz front, een gewapende vleugel die ook zijn offensieve acties in Tolima en Huila opschortte, waar ze militaire jurisdictie hebben om hun misdaden te plegen.

Leden van deze guerrillabeweging kondigden ook in een video aan dat “in overeenstemming met de EMC, we militaire acties tegen de veiligheidstroepen opschorten tot 8 oktober 2023 als een gebaar van wil en vrede”.

Bron :
Foto:elespectador.com