Na stevige woorden van een voormalig congreslid ontkent Uribe banden met parapolitiek

De voormalige president kondigde aan dat hij een aanklacht zal indienen tegen het voormalige congreslid.

Voormalig president Álvaro Uribe heeft opnieuw een verklaring afgelegd over de meest recente beweringen van voormalig congreslid Zulema Jattin, veroordeeld voor parapolitiek, die voor het JEP (tribunaal voor speciale jurisdictie voor de vrede) heeft verklaard dat de voormalige president haar vroeg om de vermeende druk die Salvatore Mancuso in Córdoba uitoefende voor de verkiezingen van 2002 niet aan de kaak te stellen.

De leider van het Centro Democrático publiceerde een communiqué waarin hij verklaart dat hij Jattin strafrechtelijk zal aanklagen voor deze verklaringen en waarin hij categorisch elke band met de paramilitairen ontkent.

Hij verklaart ook dat hij nooit bijeenkomsten heeft gehouden met politieke leiders om vermeende steun van deze illegale groeperingen te bespreken.

“Zoals de publieke opinie jaren geleden te horen kreeg, stuurde Miguel Alfonso de la Espriella mij tijdens de campagne een uitnodiging voor een ontmoeting met de paramilitairen, waarop ik antwoordde dat als ik de paramilitairen zou ontmoeten, ik geen president van de republiek zou kunnen zijn,” zei hij.

Hij voegde eraan toe dat “de kwestie van “Parapolitiek” in Cordoba bekend werd in november 2006 toen Dr. De la Espriella het bestaan van het Ralito Pact aan de kaak stelde. Noch ervoor noch erna heb ik bijeenkomsten met parlementsleden bijgewoond om deze of aanverwante kwesties te bespreken”.

Uribe bevestigde dat de voormalige congresleden Miguel de la Espriella en Eleonora Pineda, die banden hebben met parapolitiek, nooit zijn naam hebben genoemd in de gerechtelijke procedure tegen hen.

“De voormalige parlementsleden, Dr. De La Espriella en mevrouw Eleonora Pineda, hadden tijdens het gerechtelijk proces tegen parapolitici niets tegen mij te zeggen,” zei hij.

Daarnaast weerlegde de oppositieleider de verklaringen van Zulema Jattin voor het JEP.

“Ik heb Dr. Jattin verschillende keren ontmoet. Als het waar zou zijn dat ik haar heb geadviseerd om de vermeende paramilitaire druk niet zonder bewijs aan de kaak te stellen, dan is het niet mijn stijl om te zeggen dat het schriftelijk bewijs moest zijn. Zij noemt ook mensen over wie we nooit hebben gesproken. Zonder ook maar één woord van mij te hebben om mij te beschuldigen, verzint zij voor het JEP zijn politieke analyse die meer dan 20 jaar geleden niet bij hem opkwam,” zei hij.

Hij zei ook dat hij het “lachwekkend” vindt dat het JEP de verklaring van Zulema Jattin als een nieuwtje beschouwt.

Bron :
Foto:lafm.com.co