Nansen Refugee Award voor vrouwen in Buenaventura

Buenaventura is een bruisende haven en de poort van de Colombiaanse Pacifische kust. Het is een thuisbasis van ongeveer 400.000 mensen, het is rijk aan natuurlijke en commerciële bronnen en Buenaventura is klaar om de drukste haven van het land te worden.

Maar een klein aantal onder deze bevolking krijgt geen deel van de welvaart, de mogelijkheden en de potentie van de stad.

Integendeel, dankzij de ligging van Buenaventura is de stad uitgegroeid tot een centrum van drugshandel. Gewapende bendes beheersen de kust en de plaatselijke bevolking voelt zich vaak gevangen in het kruisvuur tussen de rivaliserende clans, wordt afgeperst, ontvoerd en ondervindt geweld op straat als rechtvaardigheid.

Tegen deze achtergrond biedt “Het Vlinders Netwerk” hoop aan vrouwen wiens levens zijn verwoest door seksueel geweld en mishandeling.

De beweging werd gestart door gewone vrouwen die zich realiseerde dat ze alleen naar elkaar toe konden gaan voor steun en bescherming in deze zwaar problematische en getraumatiseerde samenleving.

“Het Vlinders Netwerk” ofwel “Red Mariposas de Alas Nuevas Construyendo Futuro” heeft vandaag de “Nansen Refugee Award”gewonnen van de UNHCR als erkenning voor hun werk.

In dit verslag van NRC en Euronews Reporter leest u over de buitengewone, inspirerende vrouwen achter deze beweging en hoort u de verhalen van een aantal van de mensen die ze hebben geholpen.