Nederland helpt Colombia bij aanpak ‘bloedkolen’

Nederland gaat Colombia helpen met het verbeteren van de omstandigheden in de kolenwinning.
”Als steenkoolimporteur heeft Nederland een duidelijke verantwoordelijkheid voor de situatie in de mijnen”, aldus minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel).

Ze tekende woensdag hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met de Colombiaanse viceminister Maria Isabel Ulloa voor Mijnbouw.
Volgens Ploumen toont het akkoord aan dat Colombia ”serieus werk maakt van het verbeteren van de hele steenkolenketen”.

Verdrijven boeren
Mijnbedrijven Drummond en Prodeco in Colombia zouden volgens daders en slachtoffers in een onderzoek van Pax betrokken zijn geweest bij het verdrijven van tienduizenden boeren.
Daarbij zouden ook enkele duizenden mensen zijn omgekomen. Mensenrechtenorganisaties dringen aan op genoegdoening voor de slachtoffers en hun nabestaanden.

Arbeidsomstandigheden
Ook is er sprake van milieuvervuiling en slechte arbeidsomstandigheden. Nederlandse energiebedrijven halen tot een kwart van hun steenkolen uit het Zuid-Amerikaanse land.

Eerder tekende Ploumen al een overeenkomst met de energiebedrijven om de misstanden aan te pakken.
Ploumen gaat onder meer onderzoek steunen naar de gevolgen van de mijnbouw voor de lokale bevolking. De resultaten hiervan moeten mijnbedrijven helpen om de situatie te verbeteren.
De Colombiaanse regering wil een ”sterke en verantwoordelijke mijnsector”, aldus Ulloa in een verklaring.

Het akkoord werd getekend in Den Haag tijdens een conferentie waarbij alle betrokken partijen bij de steenkolenketen aanwezig waren. Ploumen noemde het een ”doorbraak”. (Bron: nu.nl)