Nederlander opgepakt in Colombia voor grootschalige internationale witwastransacties

Een 51-jarige Nederlander is opgepakt in Medellín. Hij stond bekend als de financiële leider van een crimineel netwerk dat zich bezighield met drugshandel en het witwassen van geld. De drugsdealer werd al ruime tijd gezocht in drie continenten.

In een luxueuze wijk van El Poblado vonden de Colombiaanse gerechtelijke politie-eenheid DIJIN, de FBI en Interpol een van de meest gezochte criminelen. Het gaat om Taoufiq R die het financiële meesterbrein blijkt te zijn van een enorm crimineel netwerk van drugshandel en het witwassen van geld.

Autoriteiten uit Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten en Australië waren al geruime tijd op zoek naar de man, waardoor een gezamenlijke operatie met de FBI en Interpol werd opgezet. Drie jaar lang werd de drugsdealer gevolgd, die zich uiteindelijk in de Colombiaanse stad vestigde.

De Nederlander werkte jarenlang samen met verschillende criminele organisaties wereldwijd. In Colombia sloot hij een overeenkomst om op een meer verborgen manier wit te wassen. Hij zou verantwoordelijk zijn voor het toezicht op en de coördinatie van grootschalige internationale witwastransacties. Om dit te bereiken deed de Nederlander zich volgens de autoriteiten voor als een belangrijke zakenman, waarvoor hij verschillende bedrijven als dekmantel had.

Daarbij stond het witwassen via cryptomunten centraal. Hiermee zou hij miljoenen dollars hebben verdiend. Het geld zou zijn overgemaakt op verschillende rekeningen in de Verenigde Staten, Europa en Azië. R. maakte hierbij gebruik van verschillende bedrijven als dekmantel.

Hij leidde een luxueus leven in El Poblado, waar hij zich voordeed als een succesvol zakenman. Zo verscheen hij op openbare evenementen met een Colombiaanse vrouw en werd gezien in het gezelschap van de eigenaar van Belt en Chain Colombia SAS, een bedrijf gespecialiseerd in vlees- en zeevruchtenproducten.

Naast zijn misdaden in Colombia hadden de autoriteiten ook een lijst van partners en dekmantelbedrijven die hij gebruikte, evenals samenwerkingen met criminele organisaties in het land. Na zijn arrestatie werd hij overgedragen aan het bureau voor internationale zaken van het Openbaar Ministerie. Uitleveringsprocedures zijn in gang gezet op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten, waar hij wordt beschuldigd van drugshandel en witwassen.

De 51-jarige Taoufiq R. is ook in Nederland geen onbekende. In 2019 moest hij zich nog verantwoorden voor de politierechter in Amsterdam. R. staat ook als ondernemer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het Openbaar Ministerie kan woensdag geen informatie geven over het onderzoek in Colombia.

Bron :
Foto: Dijín