Nederlandse appels en peren mogelijk eind 2018 naar Colombia

Colombia exporteert veel exotisch fruit naar Nederland en rest van Europa, maar dat het andersom kan is binnenkort mogelijk. Agri Holland meldt dat mogelijk eind van dit jaar Nederlandse telers hun appels en peren naar Colombia kunnen uitvoeren. De onderhandelingen over toegang tot de Colombiaanse markt zijn in een vergevorderd stadium.

Rond de oogst komende zomer vindt nog een laatste audit plaats in de boomgaarden van Nederlandse telers. Als de audit komende zomer positief wordt afgerond, kunnen mogelijk eind 2018 de eerste Nederlandse appels en peren naar Colombia.”

Volgens Agri Holland zal er op korte termijn geen grote hoeveelheden Nederlands fruit naar Colombia gaan, maar de toegang tot deze markt is een belangrijke eerste stap. Vervolgens is het aan de exporteurs om contracten af te sluiten met supermarkten en andere importeurs.

Er wordt niet vanuit gegaan dat de Nederlandse appels en peren na de definitieve opening van de grens het hele jaar in de Colombiaanse schappen liggen. Dit komt omdat in andere landen in Zuid-Amerika veel fruit wordt geteeld. Nederland kan goed inspelen op de maanden dat weinig appels en peren uit landen als Chili en Argentinië beschikbaar zijn of als de oogst in de regio tegenvalt. De Nederlandse exporteurs zijn in staat om snel te leveren als er vraag is naar appels en peren.

Bron :
agriholland.nl