Negen militairen gearresteerd voor moord op een boer

De Colombiaanse autoriteiten hebben negen soldaten gearresteerd wegens de moord op een boer eerder dit jaar.

Het orgaan voor technisch onderzoek (CTI) van de procureur-generaal heeft negen soldaten gearresteerd die waren toegewezen aan de achttiende brigade van het Colombiaanse leger voor hun deelname aan een militaire operatie die eerder dit jaar werd uitgevoerd in de gemeente Arauquita, waarbij naar verluidt één burger werd gedood, en drie andere werden gevangengenomen, waaronder één gewond raakte.

De soldaten worden beschuldigd van het doden van agrariër Ciro Alfonso Manzano en het verwonden van een tweede burger op 8 maart in Arauquita, in het departement Arauca.

Het openbaar ministerie kondigde dinsdag aan dat “de moord niet was verwant aan een confrontatie”, maar gaf geen details waarom de burgers werden aangevallen.

De gearresteerde militairen zullen worden belast met moord en poging tot moord die zwaarder bestraft zal worden vanwege het misbruik maken van hun machtpositie.

Militairen in Colombia worden vaker van beschuldigd burgers in afgelegen gebieden zonder onderscheid te doden en hen voor te doen als guerrillastrijders die in het gevecht zijn gedood, de zogenaamde “falsos positivos” moorden.

Human Rights Watch (HRW) zegt dat het Colombiaanse openbaar ministerie “ongeveer 3.600 vermeende onwettige moorden van 2002 tot 2008” onderzoekt, met 961 veroordeelde leden van de nationale veiligheidsdienst.

“De militairen ontvoerden regelmatig slachtoffers….en doodde hen, plaatste wapens op hun lichaam, en meldden hen als vijandelijke strijders gedood in actie,” zei HRW in zijn jaarverslag.

Hoewel er een daling is van dergelijke moorden sinds 2009, blijven er rapporten van sommige nieuwe gevallen te voorschijn komen.

De dissidenten van de voormalige guerrillabeweging Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), de rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en drugshandelsbendes zijn betrokken bij een strijd om controle van smokkelroutes nabij de Venezolaanse grens in het departement Arauca. Het volk en met name de boeren leven in deze gebieden tussen meerdere vuren.