Netflix maakt serie van 100 jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez

Streamingdienst Netflix heeft na meer dan 50 jaar nadat het boek 100 jaar eenzaamheid verscheen de rechten verworven om er een serie van te maken.  Het is de eerste keer dat de rechten van het boek van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez zijn verkocht voor een verfilming.

Netflix maakte dit woensdag bekend op zijn twitteraccount: “Netflix heeft de rechten verworven op Gabriel García Márquez’s meesterwerk “100 jaar eenzaamheid” en zal het in een serie bewerken. Dit is de eerste en enige keer in meer dan 50 jaar dat zijn familie het project beschikbaar stelt voor het scherm.”

De zonen van de overleden schrijver – Rodrigo Garcia en Gonzalo Garcia – werken mee als uitvoerend producent van de serie. “Jarenlang was onze vader terughoudend om de rechten van het boek te verkopen”, zeggen ze. “Hij geloofde niet dat het verhaal kon worden verteld in een andere taal dan het Spaans en bovendien was de lengte van een film volgens hem te kort om het verhaal in te vertellen.” Maar nu zitten we in “een gouden tijdperk” als het over series gaat, zo zeggen de twee zonen, waarmee ze verwijzen naar de “filmistische kwaliteit” van sommige series.

“Netflix bewees als een van de eerste dat mensen meer dan ooit bereid zijn om series te zien die zijn geproduceerd in vreemde talen met ondertitels. Dat probleem is er dus niet meer”, zegt Rodrigo García. “In de afgelopen drie of vier jaar is het niveau en het succes van anderstalige series enorm gegroeid.”

Het is nog niet bekend wie de cast van de serie gaan vormen. Volgens Netflix wordt de serie opgenomen in Colombia.

Van het boek Honderd jaar eenzaamheid -in het Spaans “Cien años de soledad”- zijn naar schatting 50 miljoen exemplaren verkocht in meer dan veertig talen. Het boek is een kroniek van de familie Buendía, waarvan de familievader het stadje Macondo stichtte. Over verschillende generaties heen wordt de familiegeschiedenis van de Buendía’s verteld, die ondanks hun familiebanden een eenzaam bestaan leiden. Het boek wordt beschouwd als een van de grootste werken van de 20e eeuw.